Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αποκτά 5 drone ελικόπτερα Α900 για τις φρεγάτες-Νέο ελληνικό δόγμα στο Αιγαίο κατά των Τούρκων


 Ό,τι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά μαζί με άλλου είδους drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων

“Απάντηση” στην Τουρκία, η οποία ετοιμάζει νέα ναυτική τακτική κατά μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες, δίνει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Η ελληνική εταιρεία ALTUS LSA ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για την προμήθεια  μη επανδρωμένων ελικοπτέρων σε Φρεγάτες μας. Μιλάμε για την προμήθεια πέντε μη επανδρωμένων μικρών ελικοπτέρων τύπου A900, της ισπανικής Alpha Unmanned Systems.

Τα drone αυτά θα εκτελούν αποστολές ναυτικής επιτήρησης, ως οργανικά μέσα των Φρεγατών μας και αναμένουμε να γίνουν επιχειρησιακά από τον Απρίλιο του 2022.

Τα χαρακτηριστικά του μη επανδρωμένου ελικοπτέρου είναι τα εξής:

• Αυτόνομη απογείωση και προσγείωση (VTOL) σε κινούμενο σκάφος.

• 4 ώρες συνεχόμενης πτήσης με ωφέλιμο φορτίο 1 κιλού και 5,5 κιλά καύσιμου ή 4 ώρες με ωφέλιμο φορτίο 3 κιλών και 5 κιλά καυσίμου.

• 25 χλμ. επιχειρησιακή ακτίνα δράσης.

• Υψόμετρο αποστολής μέχρι 10.000 πόδια.

• Ταχύτητα 58 χ.α.ώ.

• Βάρος κενό 14 κιλά.

• Μέγιστο βάρος απογείωσης 25 κιλά.

• Ωφέλιμο φορτίο ως 6 κιλά (σε 4 αποθηκευτικούς χώρους) με 2 κιλά καυσίμου και αυτονομία 1 ώρας πτήσης.

• Ενσωματωμένη γεννήτρια 150W για παροχή ρεύματος σε πακέτα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

• Πλοήγηση χωρίς εξάρτηση από GPS.

• Δυνατότητα αυτοπεριστροφής και επίπλευσης.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό την ίδια περίοδο αναπτύσσει  προσπάθειες CONOPS με UCAV για επιθέσεις κατά στόχων επιφανείας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παντός τύπου.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει τα UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του “εχθρού”.

Ό,τι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά μαζί με άλλου είδους drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων.

Πρόκειται σαφώς για αλλαγή δόγματος των Τούρκων, που θέλουν να προκαλούν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό σε ολόκληρη την ζώνη της αποκαλούμενης “ Γαλάζιας Πατρίδας”, χωρίς να διακινδυνεύουν το προσωπικό τους.

Ο κίνδυνος αυτής της τακτικής σαφώς και είναι σοβαρός,ενώ υπενθυμίζουμε ότι επιθέσεις “κορεσμού” από UCAV, μπορούν να αποσυντονίσουν και τα καλύτερα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα του κόσμου.

Τώρα όμως και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εισέρχεται σε αυτό το δόγμα, αφού τα drone που αγοράζουμε θα διεξάγουν επιχειρήσεις παρατήρησης για λογαριασμό τωνβ κυρίων μονάδων επιφανείας μας, ενώ σύντομα θα δούμε και UCAV, να επανδρώνουν σίγουρα τόσο τις υπό παραγγελία γαλλικές Φρεγάτες όσο και άλλα πλοία μας.

Η παρουσίαση του ελληνικού drone το καλοκαίρι, θα πρέπει να δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ώστε αυτή να κινηθεί ταχύτατα, για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαμένο έδαφος το επόμενο διάστημα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από drone όλων των τύπων και κατηγοριών, για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις