Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Μειονοτικοί πάνε στην πρόξενο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, ζητούν τζαμί και αυτή υπόσχεται ότι «θα λύσει το πρόβλημα»!


 Το ΔΣ του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης επισκέφθηκε την Ελίζαμπεθ Λι, Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε την ίδρυση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη. Τώρα, γιατί οι Έλληνες πολίτες ζητούν από μία διπλωματική υπάλληλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα να βοηθήσει για να ανοίξει τζαμί, είναι ένα ερώτημα.

Μάλλον γιατί έχουν καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα. Το πιο σημαντικό είναι όμως η απάντηση της προξένου των ΗΠΑ Ε.Lee, όπως τουλάχιστον την μεταφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης Osman İsmailoğlu: «Οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Δηλαδή το ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Θεσσαλονίκη, είναι πρόβλημα κατά την γενική πρόξενο των ΗΠΑ;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση του αμερικανικού προξενείου, αλλά καλό θα ήταν υπάρξει μια ανακοίνωση διάψευσης ή επιβεβαίωσης των όσων ισχυρίζεται ο Osman İsmailoğlu.

Ξέρουμε βέβαια ότι το ΥΠΕΞ και ο Ν.Δένδιας είναι απασχολημένοι με την δημιουργία «αξόνων» και «συμμαχιών» κατά της Τουρκίας (έστω στην σφαίρα της φαντασίας), αλλά θα ήταν χρήσιμο να ερωτήσουν την πρόξενο Ε.Lee, αν όντως υποσχέθηκε τζαμί στους συγκεκριμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «τουρκόψυχοι» από τις μέχρι στιγμής λοιπές δηλώσεις τους και θέσεις τους.

Απλώς για να δούμε πώς εκτιμούν στο ΥΠΕΞ το γεγονός ότι μια ξένη διπλωματική αντιπροσωπεία μιλά με Έλληνες πολίτες και συμβάλει στην επίλυση του προβλήματός τους στα πλαίσια της, υποτίθεται, κυρίαρχης χώρας.

Και για να δούμε τι επίπεδο αποικίας είναι η Ελλάδα και πόσο επιτρέπουν στις ιθαγενείς αξιωματούχους να έχουν λόγο σε τέτοια θέματα. Τους ενημερώνουν πριν από το προξενείο των ΗΠΑ ή απλά δίνουν εντολή εκτέλεσης του έργου;

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης Osman İsmailoğlu μετά την συνάντηση με την (συμπαθέστατη, είναι αλήθεια) Elizabeth Lee, Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε τα εξής:

«Δεν έχουμε τζαμί να προσκυνήσουμε αλλά και μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη. Οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη έχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο από αυτά είναι ότι δεν έχουμε τζαμί για να προσκυνήσουμε, και σε περίπτωση θανάτου, δεν έχουμε μουσουλμανικό νεκροταφείο κοντά.

Πρέπει να μεταφέρουμε τους νεκρούς στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή για ταφή. Φυσικά το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Γιατί τα νεκροταφεία αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Επομένως, είναι πάντα δύσκολο να βρεις θέση στις προαναφερθείσες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη κατά την οθωμανική περίοδο υπήρχαν 21 τζαμιά. Επί του παρόντος, τρία από αυτά είναι ακόμη στην  θέση τους, αλλά δεν επιτρέπονται για λατρεία και χρησιμοποιούνται ως μουσεία.

Αν και τα προβλήματα αυτά τα συζητάμε συνεχώς, έχοντας τα  σε ημερήσια διάταξη εδώ και δεκαπέντε χρόνια με  τον πρώην Κυβερνήτη μας κ. Π.Ψωμιάδη, δεν έχουν γίνει θετικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων.

Ως σύλλογος, νοικιάζαμε ένα μικρό χώρο και προσευχόμασταν εκεί, αλλά πριν από τρία χρόνια, εκείνο το μέρος έκλεισε, και έγινε μήνυση εναντίον μου για άνοιγμα  χώρου λατρείας χωρίς άδεια.

Από εδώ και πέρα ​​καλούμε τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας-Θράκης, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και άλλους αξιωματούχους να λύσουν τα προβλήματά μας και να μας ακούσουν.

Σήμερα, επισκέφτηκα την πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, και την ενημέρωσα σχετικά, ενώ ζήτησα και τη βοήθειά της.

( Οι Αμερικανοί) Μας δέχτηκαν και μας ενημέρωσαν, ότι έχουν γνώσεις για το αντικείμενο και ότι θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Εμείς, ως Μουσουλμανική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματά μας», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις