Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον ιό χωρίς θεραπεία


 Γράφει ο Πάνος Φλώκης

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων. Συναγερμός έχει σημάνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα.
Σύμφωνα με το express.co.uk, είναι το δεύτερο κρούσμα για το 2021 στις ΗΠΑ, ενώ ο άνδρας πριν βρεθεί θετικός είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία, μέρος όπου εικάζεται πως νόσησε.

Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, καθώς ένας άνδρας στο Μέριλαντ νοσεί με τον ιό. Οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να σημειώνουν πως «όλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση».

Μάλιστα, η πρώτη περίπτωση μόλυνσης για φέτος, εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2021 στο Τέξας, όταν και πάλι βρέθηκε θετικός στον ιό, άνδρας που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να σημάνει συναγερμός για την δημόσια υγεία μέχρι στιγμής, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παρόλα αυτά, βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς μπορεί να διαδοθεί εύκολα στη κοινότητα, ενώ δεν έχει εγκριθεί καμία επίσημη θεραπεία.

Πιο αναλυτικά, το newsweek.com αναφέρει πως η ευλογιά των πιθήκων ανήκει στην κατηγορία των ιών όπως η ανεμοβλογιά και έχει λάβει το όνομα της, επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1958 σε πιθήκους που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα.

Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο εντοπίστηκε το 1970 και σύμφωνα με το CDC τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά την νόσηση, καθώς ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, αδυναμία και κρυάδες.

Μάλιστα, μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, συχνά ξεκινώντας από το πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα.

Το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλάζει και περνάει από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει κηλίδες που αργότερα υποχωρούν. Οι βλάβες ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν ουλές.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων γίνεται κυρίως από σταγονίδια από το στόμα, όταν δύο άτομα είναι σε κοντινή επαφή. Παρόλα αυτά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί εάν αγγίξει μία πληγή ενός μολυσμένου ή πράγματα που έχει ακουμπήσει.

Επιπλέον, ακόμη και τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους, σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση γίνεται από δάγκωμα, γρατζουνιά ή αν κάποιος κρατήσει κομμάτι κρέας μολυσμένου ζώου.

Μέχρι στιγμής, ο ιός μαστίζει μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σκοτώνει συνήθως 1 από τα 10 άτομα που νοσούν. Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα είναι ακόμη μικρότερη εκτός Αφρικής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιες και πως μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά

Εξάλλου, εκτός Αφρικής, έχουν καταγραφεί κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων μόνο σε έξι κράτη, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί οριακά 50 μολύνσεις από το 1970, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στον άνθρωπο.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχει αναπτυχθεί διαθέσιμη θεραπεία προς το παρόν για την ευλογιά των πιθήκων, όμως πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, καθώς η ευρεία διασπορά στην κοινότητα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: express.co.uknewsweek.com

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις