Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Παραμένουν στα πολωνικά σύνορα χιλιάδες μετανάστες


 Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα το ασύλληπτο δράμα που εκτυλίσσεται στα σύνορα της Λευκορωσίας, σε ένα πεδίο αντικρουόμενων συμφερόντων που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Στη θλιβερή λίστα των θυμάτων της εργαλειοποίησης των μεταναστών ένα μικρό αγόρι από το Κουρδιστάν. Ο 9χρονος, με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του, βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ταμάν, που παρά το ψύχος φοράει μόνο ένα ελαφρύ άνορακ, ζει στο ύπαιθρο μαζί με τους γονείς του, τον 11χρονο αδελφό του και την αδελφή του, μόλις επτά μηνών, κοντά στο συνοριακό φράχτη. Από την άλλη πλευρά, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν στο έδαφος της Πολωνίας.

«Είμαστε εδώ επί οκτώ ημέρες. Κάνει πολύ κρύο εδώ… Ήρθαμε από το Ιράκ για τον γιο μου τον Ταμάν. Θέλω να μεταφέρω την οικογένειά μου σε μια χώρα όπου θα προστατεύονται τα δικαιώματά μας», είπε ο πατέρας του παιδιού, ο Σανγκάρ. «Ως οικογένεια, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει. Θέλω να πάω τον Ταμάν να ζήσει σε ένα ωραίο μέρος», πρόσθεσε.

Ο θείος του Σανγκάρ, ο Τζουαμάρ, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters από το Ιράκ, είπε ότι το αγόρι γεννήθηκε με κάποια πάθηση στα οστά και ένα νοσοκομείο στη Γερμανία προσφέρθηκε να το βοηθήσει. Όμως η οικογένεια δεν κατάφερε να εξασφαλίσει βίζα για να ταξιδέψει.

Οι γιατροί στο Ιράκ αποφάσισαν τότε να ακρωτηριάσουν τα πόδια του Ταμάν.

Ο Τζουαμάρ είπε ότι η οικογένεια ταξίδεψε από το Ιράκ στο Μινσκ μέσω Ντουμπάι και έφτασε στα σύνορα με την Πολωνία στις 8 Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα συνέχιζε το ταξίδι προς τη Γερμανία.

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον των μεταναστών που πετούσαν πέτρες από την άλλη μεριά των συνόρων, σύμφωνα με τα πλάνα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμάται ότι 4.000 μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα και πολλά λένε ότι οι αρχές της Λευκορωσίας δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στο Μινσκ.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις