Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

«Πόσο πήγε» η «λύση» του συστήματος αυτοπροστασίας για τα F-16 Viper της ελληνικής ΠΑ; Θα μάθουμε;

 


To militaire.gr είχε αποκαλύψει το έγγραφο της αεροπορίας των ΗΠΑ, με το οποίο οι Αμερικανοί είχαν επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα «συνεργασίας» του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί στα F-16 που θα εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Viper με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. Κυβέρνηση τότε ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αποκάλυψη του εγγράφου δεν κινητοποίησε ούτε την κυβέρνηση ούτε την τότε αξιωματική αντιπολίτευση που δεν είχε βγάλει τσιμουδιά!

Τα χρόνια πέρασαν και χθες στην παρουσίαση της Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16 και του F-35, μάθαμε ότι έχει βρεθεί λύση στο θέμα. Ποια είναι αυτή όμως δεν μάθαμε, γιατί όπως ειπώθηκε υπάρχουν δεσμεύσεις απορρήτου. Δεκτόν…

Οι λύσεις ήταν δύο: η μία να βρεθεί κάποια «πατέντα». Αυτό οι δικοί μας αεροπόροι -οι μάχιμοι όχι  των υψηλών κλιμακίων- το χαρακτήριζαν αδύνατο και έλεγαν ότι όποια «πατέντα» κι αν βρεθεί θα αποτύχει.

Η δεύτερη λύση ήταν να τοποθετηθεί νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια. Είναι η πιο επιεικής εκτίμηση.

Τι λύση βρέθηκε μπορεί να ΄ναι απόρρητη. Τα λεφτά που θα πληρώσουν όμως οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν είναι απόρρητα και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τουλάχιστον τη Βουλή για το τι θα μας κοστίσει η επίλυση του προβλήματος.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική δεν θα ΄ναι τόσο σιωπηλή όσο ήταν η ΝΔ όταν αποκαλύπταμε το έγγραφο της αμερικανικής αεροπορίας και έκανε το …παγόνι. Ούτε καν ο λαλίστατος Άδωνις Γεωργιάδης δεν είχε τολμήσει να ρωτήσει τότε! Αυτό κι αν ήταν είδηση…


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις