Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα χέρια της προδίδουν το πρόβλημα υγείας της


 Η βασίλισσα Ελισάβετ επιστρέφει σταδιακά στα επίσημα καθήκοντά της καθησυχάζοντας τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για την κατάσταση της υγείας της, ιδίως μετά την πρόσφατη διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Τόσο στο μήνυμά της στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα όσο και στη δήλωσή της που ανέγνωσε ο γιος της πρίγκιπας Έντουαρντ στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας η βασίλισσα στάθηκε στο γεγονός ότι ο χρόνος φέρνει φθορά και επεσήμανε ότι “κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου”, σαφείς αναφορές στην ηλικία της και την κατάπτωση που έρχεται με τα χρόνια. Άλλωστε, η βασίλισσα είναι ήδη 95 ετών και πλέον δεν μπορεί να αντεπεξέρχεται στο βαρύ πρόγραμμα όπως στο παρελθόν.

Κι ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της επίσημη υποχρέωση την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου έδειχνε γερή και ευδιάθετη, κατά την υποδοχή στο Κάστρο του Ουίνδσορ του  στρατηγού Νικ Κάρτερ, γιατροί εντόπισαν στα χέρια της το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς αυτά ήταν έντονα μωβ. κάτι που δείχνει κακό κυκλοφορικό. Αυτό οφείλεται στο κρύο, που προκαλεί στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας το οξυγόνο στην καρδιά.

Βασίλισσα Ελισάβετ
Ο δρ Τζέι Βέρμα, από το Ιατρικό Κέντρο Σαίξπηρ, είπε στη Metro.co.uk: “Μπορεί να πρόκειται για το φαινόμενο Raynaud ή να οφείλεται σε πραγματικά κρύα χέρια. Το μωβ αυτό είναι λόγω της αποοξυγόνωσης του αίματος”

Σύμφωνα με το NHS, το φαινόμενο Raynaud είναι κάτι κοινό και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να υποχωρήσει σε μερικά λεπτά ή ώρες αν κάποιος κρατά ζεστά τα χέρια του. Και το 2019 η βασίλισσα είχε φωτογραφηθεί με μωβ χέρια. Σύμφωνα με τον γενικό παθολόγο Τζιουζέπε Αραγόνα, υπάρχουν αρκετές ιατρικές εξηγήσεις γιατί επέστρεψε αυτή η πιο σκούρα απόχρωση.

“Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: σε κακή κυκλοφορία αίματος, σε εύθραυστο δέρμα, σε έντονες φλέβες, σε μώλωπες, σε διαρροή αίματος στον ιστό κάτω από το δέρμα που προκαλεί το χρώμα. Θα μπορούσε να είναι κυάνωση που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα”.

“Το αίμα που έχει κανονική ποσότητα οξυγόνου έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι το δέρμα έχει το κανονικό του χρώμα, ωστόσο το αίμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι πιο μπλε, γεγονός που κάνει το δέρμα να έχει μια μοβ απόχρωση” πρόσθεσε ο ίδιος γιατρός και επεσήμανε: “Είναι γνωστό ότι η κυάνωση μπορεί να αναπτυχθεί πιο γρήγορα εάν το άτομο έχει υποστεί ένα μικρό πρόβλημα υγείας, επομένως αυτό μπορεί να συνδέεται με τον πρόσφατο τραυματισμό της”.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν ανακοινώσει ότι η βασίλισσα δεν θα παρίστατο στο Κενοτάφιο την Κυριακή Μνήμης στις 14 Νοεμβρίου επειδή είχε υποστεί τράβηγμα στην πλάτη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις