Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Κολοσσιαίο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ! - «Μπορεί και 10 τρισ.κ.μ.» λέει η PSG


 Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανέρχεται από 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αν και η νορβηγική PSG υποστηρίζει ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το 60% του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zor που υπολογίζεται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η δυναμικότητα στο βυθοτεμάχιο 10 (κοίτασμα «Γλαύκος») της κυπριακής ΑΟΖ! 

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο οποίο η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, τον Μάρτιο του 2019, υπήρξαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum International Upstream LLC.

Το ζήτημα είναι ότι οι έρευνες καθυστερούν λόγω των τουρκικών απειλών. Το γεωτρύπανο έπρεπε να είχε μπει στο κοίτασμα από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην δική της ΑΟΖ! 

Σήμερα έλαβαν οι ίδιες εταιρείες (ExxonMobil Exploration and Production Cyprus -Offshore- Limited, διαχειρίστρια, ποσοστό 60% και Qatar Petroleum International Upstream LLC ποσοστό 40%).) άδεια ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και για το βυθοτεμάχιο 5.

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνα Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) Ali Al-Mana.

Το ερώτημα πλέον είναι όχι μόνο το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία που έστειλε φρεγάτες ακόμα και για το «Nautical Geo», αλλά και το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. 

Είναι γεγονός ότι αντισυτμβαλλόμενος με την Κύπρο δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και το κράτος του Κατάρ το οποίο έχει μεταβληθεί σε τουρκική αν όχι, αποικία, αλλά πάντως σε μια τεράστια βάση.

Η Τουρκία το έσωσε το 2015 από την  σαουδαραβική εισβολή και η Ντόχα δεν το ξεχνάει αυτό. 

Τώρα πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Μήπως υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την από κοινού αξιοποίηση του κοιτάσματος; Kατι που τους βολεύει όλους;

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις