Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Έξω φρενών με τον Ερντογάν ο ηγέτης της Τσετσενίας: Τον απειλεί ότι θα τιμήσει τον Οτσαλάν


 Ο Ραμζάν Καντίροφ προειδοποίησε τον Tούρκο πρόεδρο ότι, αν δεν καταδικάσει την τρομοκρατία, θα τιμήσει στο Γκρόζνι τον ηγέτη των Κούρδων

Ο επικεφαλής της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας στον Καύκασο Ραμζάν Καντίροφ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει εάν θα στηρίξει την τρομοκρατία ή τις ομαλές ρωσοτουρκικές σχέσεις.

«Απευθύνομαι ανοιχτά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: αποφασίστε! Είτε θα αποκτήσετε το καθεστώς ενός κράτους που υποστηρίζει δημόσια τους τρομοκράτες, είτε υποστηρίζετε διαφανείς και έντιμες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας πίσω από την πλάτη της», έγραψε ο Καντίροφ στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram. Ο Τσετσένος ηγέτης απείλησε μάλιστα την Τουρκία με «ισοδύναμη απάντηση», δηλαδή να απαθανατίσει στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι το όνομα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι είναι «απλός στρατιώτης στον στρατό του αρχιστρατήγου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και κατηγορείται για αυταρχική διακυβέρνηση της ρωσικής επαρχίας υπό την ευθύνη του, «όσο συμμορίτες βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία, όσο δίνουν στα πάρκα τους ονόματα τρομοκρατών, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ανταποδώσουμε», επισημαίνουν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε η Ρωσία επισήμως να παραχωρήσει καταφύγιο σε ολόκληρη οργανωμένη συμμορία, η οποία, για παράδειγμα, διέπραξε τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία και σκότωσε τον πρόεδρο και κατόπιν από το έδαφος ενός φιλικού κράτους στέλνει απειλές, προσβολές στη σύζυγο του νεκρού, σε μέλη της οικογένειάς του, σε όλο τον λαό; Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ μια τόσο κυνική πολιτική πράξη», έγραψε ο επικεφαλής της Τσετσενίας.

Ο κυβερνήτης της Τσετσενίας απευθύνθηκε επίσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι οι τρέχουσες ενέργειες των τουρκικών Αρχών «αποτελούν άμεση απειλή για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονταν επί αιώνες», γι' αυτό και πρέπει να δοθεί προσοχή και «να ληφθούν προληπτικά διπλωματικά μέτρα ενάντια σε παρόμοιες εκδηλώσεις», σύμφωνα με τον Ρ. Καντίροφ.

Την οργή του Καντίροφ προκάλεσε το γεγονός ότι στην τουρκική πόλη Κερφέζ εγκαινιάστηκε πρόσφατα πάρκο, που ονομάστηκε προς τιμήν του Ντζοχάρ Ντουντάεφ, ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανοχή ή συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον του το 1996. Ο πατέρας του Ρ. Καντίροφ, Αχμάντ, μουφτής των αυτονομιστών αρχικά, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του και υποστήριξε την παραμονή της Τσετσενίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι το 2004, την ώρα εορταστικών εκδηλώσεων για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις