Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Αυτός είναι ο αρχαιότερος τάφος βρέφους στην Ευρώπη - Η ανακάλυψη της «Neve»


 Η ανακάλυψη της «Neve», η οποία έζησε λιγότερο από έναν μήνα, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πότε οι αρχαίες κοινότητες έδωσαν αξία στα νεότερα μέλη τους.

Ερευνητές ανακοίνωσαν την Τρίτη 14/12 ότι η ανακάλυψη ταφής βρεφών στη βορειοδυτική περιοχή της Λιγουρίας της Ιταλίας αντιπροσωπεύει την παλαιότερη τεκμηριωμένη ταφή ενός θηλυκού βρέφους στην ευρωπαϊκή αρχαιολογία.

Μια βρεφική ταφή από το Arma Veirana στη βορειοδυτική Ιταλία παρέχει πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές και τη γυναικεία προσωπικότητα στην πρώιμη Μεσολιθική Ευρώπη.

Τα λείψανα ενός βρέφους γνωστού ως Neve βρέθηκαν στο πίσω μέρος μιας σπηλιάς διακοσμημένης με 60 χάντρες από κοχύλια, τέσσερα μενταγιόν και ένα νύχι κουκουβάγιας.

Η εν λόγω ανακάλυψη δίνει πληροφορίες για τις νεκρικές πρακτικές της Μεσολιθικής εποχής, γνωστής και ως μέση περίοδος της Λίθινης Εποχής, από την οποία υπάρχουν λίγες καταγεγραμμένες ταφές. Και οι ειδικοί λένε ότι τα πλούσια διακοσμημένα λείψανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία της συγκεκριμένης περιόδου αντιμετώπιζε τα νεαρά και θηλυκά μέλη της.

 «Η ταφή ενός τόσο νεαρού γυναικείου πλάσματος αντικατοπτρίζει πρώτα απ' όλα τη σημασία που έδιναν στα νεαρά άτομα και επίσης στις γυναίκες», ανέφερε ο Φάμπιο Νεγκρίνιο, αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο NBC News.

«Η παρουσία διάτρητων κοχυλιών με ίχνη παρατεταμένης χρήσης σημαίνει ότι αυτά έχουν φορεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους ενήλικες. Αυτά τα κοχύλια ήταν ίσως ραμμένα στο φόρεμά της».

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 14/12 σε ένα άρθρο στο περιοδικό Scientific Reports.
Ο Νεγκρίνο είπε ότι ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για την ύπαρξη του σπηλαίου το 2006 από τον επικεφαλής ενός τοπικού μουσείου, αλλά είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει την έρευνα μαζί με άλλους ερευνητές μόλις το 2015, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας nbcnews.com.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις