Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Τρίτη δόση: Γιατί η Ελλάδα μειώνει το διάστημα στους 3 μήνες - Η απάντηση Θεμιστοκλέους στο Sputnik


 Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα της χώρας και άλλων κρατών και για αυτό οδηγήθηκε στην απόφαση για μείωση του διαστήματος χορήγησης της τρίτης δόσης, από τους έξι στους τρεις μήνες, σε όλους άνω των 18 ετών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προχωρά στην μείωση του διαστήματος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου στους πολίτες άνω των 18 ετών καθώς αυτή ήταν η εκτίμηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αξιολόγησε τα επιστημονικά δεδομένα της χώρας αλλά και άλλων κρατών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Sputnik με βάση ποια δεδομένα και ποιον ρυθμιστικό οργανισμό, η Ελλάδα προχωρά στη σύσταση για τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες μετά τις δύο δόσεις (και μετά τη διάγνωση της νόσου), χωρίς ακόμα να έχει συνεδριάσει σχετικά ο ΠΟΥ και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πει για διάστημα έξι μηνών, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως πχ. το Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η διάρκεια προστασίας των εμβολίων

Σε ερώτηση του Sputnik για το αν υπάρχουν στοιχεία για την διάρκεια προστασίας των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «όσο έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», τόσο υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων».

«Ο ιός είναι εδώ και όσο έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων. Για το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην μετάλλαξη Όμικρον, είναι κάτι που θα περιμένουμε να μάθουμε σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Μία μετάλλαξη μπορεί να καθιστά τα εμβόλια μη αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τον χρόνο χορήγησης της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό πως το ενδιάμεσο διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη δόση (ή την πρώτη αναλόγως το εμβόλιο) και την τρίτη, μειώνεται από τους έξι μήνες στους τρεις.
Η συγκεκριμένη σύσταση αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.
Όσον αφορά την πλατφόρμα των ραντεβού, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένεται να ανοίξει το βράδυ της Παρασκευής (03/12) ή το αργότερο το πρωί του Σαββάτου.
Επισημαίνεται πως για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johson &Johnson, το διάστημα των δύο μηνών παραμένει.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «όλοι όσοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, να κάνουν την τρίτη δόση στα μέσα Ιανουαρίου».
Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτήν την Κυριακή (05/12) ενώ την Δευτέρα αναμένεται να διορθωθεί και το μήνυμα που θα γράφει την σύσταση για τους τρεις (αντί για τους έξι) μήνες.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις