Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Βουλευτές ΝΔ: «Κ.Μητσοτάκη άνοιξε τα εργοστάσια λιγνίτη τώρα» - Καλπάζει η τιμή του ρεύματος - Στα 416€ η μεγαβατώρα


 Το μαρτύριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα! 

Τα ρεκόρ δεν έχουν τέλος για την ελληνική αγορά, καθώς σήμερα η μέση τιμή στη βασική χονδρεμπορική αγορά της επόμενης ημέρας εκτοξεύτηκε στα 415,94 ευρώ / μεγαβατώρα, καταγράφοντας μέσα σε μία ημέρα αύξηση κατά 21,50%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 306,40 ευρώ, όταν τον Νοέμβριο «έκλεισε» στα 228,87 ευρώ και τον Οκτώβριο στα 198,32 ευρώ...

Στην Ευρώπη, οι τιμές παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές, με τη Γαλλία να κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας και σήμερα, με τιμή στα 452,94 ευρώ, ακολουθούμενη από τις Ελβετία (435,51 ευρώ), Ρουμανία (428,24 ευρώ), Κροατία - Αυστρία - Σλοβενία (427,09 ευρώ) και Βουλγαρία (421,59 ευρώ / μεγαβατώρα).

Σαφώς οι τιμές επηρεάζονται δραματικά από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, που χθες διαπραγματευόταν κοντά στα 180 ευρώ / μεγαβατώρα (Ολλανδικό TTF), όπως και των δικαιωμάτων CO2 που βρίσκονται στα 80 ευρώ / τόνο, όμως σοβαρές επιπτώσεις στους λογαριασμούς έχουν και οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Οι υπέρμετρες ανατιμήσεις, βέβαια, μετακυλίονται μέσω των γνωστών ρητρών των προμηθευτών στην λιανική αγορά, σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, υποβαθμίζοντας περαιτέρω ακόμα και την πιο... ενισχυμένη, μερική επιδότηση των αυξήσεων στη χαμηλή τάση που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Οι τιμές έχουν οδηγήσει μέχρι και τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω την απόφαση του για κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, καθώς πλέον οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του. 

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη (ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της ΝΔ) ο οποίος τονίζει στα εξής: 

«Οι ακραίες συνθήκες στην αγορά του φυσικού αερίου επιβάλλουν (μεταξύ άλλων) να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δραστική αλλαγή των δεδομένων πρέπει να οδηγεί σε προσαρμογή της πολιτικής».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις