Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Το φιάσκο του χιονιά και η... γκλίτσα του τσοπάνη


 Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ

Η επιχείρηση της κυβέρνησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα να αποδράσει από το κύμα κοινωνικής οργής που έχει προκαλέσει το

φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας, περνά από το Κοινοβούλιο και την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να υποστηρίξουν το έργο της κυβέρνησης, λιβανίζοντας τον πρωθυπουργό. Ορθάνοιχτο –για πρώτη φορά– το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Με την πλάτη στο τοίχο η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Βάλλεται πανταχόθεν για τη διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου, για το οποίο είχε προειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα.


Πού είναι τα πρακτικά; 
Η άμυνα της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας εξαντλείται στο τρίπτυχο: Μάτι, Μάνδρα, πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει σε όλα, ενώ δεν λείπουν και οι στιγμές αμηχανίας όπως αυτή που βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει την ίδια ώρα που η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, ενημέρωσε πως κρατήθηκαν πρακτικά.


Κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής αναδείχθηκε η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

«Φωτιές» ανάβει η Ντ. Μπακογιάννη
Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την μεγάλη εικόνα από τη Βουλή να δείχνει μια απομονωμένη κυβέρνηση που ναι μεν αναμένεται να ξεπεράσει το σκόπελο, αλλά σίγουρα θα βγει βαριά τραυματισμένη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον κατά τη σημερινή μέρα είχε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που είπε απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη: «Αφήστε τις συγγνώμες, η μόνη συγγνώμη είναι να πάτε σε εκλογές», με την απάντηση της πρώην υπουργού και σημαντικού στελέχους της «γαλάζιας» παράταξης να αφήνει για πρώτη φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Γιατί καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά», είπε η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία
Η συζήτηση της πρότασης μομφής άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 22:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η συνεδρίαση της Κυριακής αναμένεται να αρχίσει το πρωί (γύρω στις 9:00 πμ) και θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Η κατάθεση πρότασης μομφής σημαίνει ότι σταματά αυτομάτως κάθε νομοθετικό έργο, ενώ για να περάσει απαιτούνται 151 ψήφοι. Έτσι, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις