Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Καζακστάν: Οι πραγματικοί λόγοι για την έκρηξη βίας - «Αντιπερισπασμός για την κρίση στην Ουκρανία»


 Τον γύρο του πλανήτη έκαναν οι ταραχές που συγκλόνισαν το Καζακστάν και θεωρήθηκαν απόπειρα πραξικοπήματος από τις τοπικές αρχές. Ποιοι και γιατί επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Από έκρηξη βίας σημαδεύτηκαν οι πρώτες μέρες του νέου έτους για το Καζακστάν καθώς οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν αναφορικά με τις υψηλές τιμές των καυσίμων σε αντιδιαστολή με το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο. Πίσω από αυτήν την πρώτη ανάγνωση των γεγονότων ενδέχεται να κρύβεται σε δεύτερο επίπεδο μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εξουσίας στο Καζακστάν.

«Ξεκίνησαν ως ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκαν σε βίαιες ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι τα γεγονότα στο Καζακστάν δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία απόπειρα ανάμειξης ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

Δύο είναι οι λόγοι που η Δύση ενδεχομένως θα ήθελε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Καζακστάν.

«Από τη μία η προσπάθεια για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του ευρασιατικού άξονα και από την άλλη να αποδυναμώσουν οικονομικά τη Ρωσία» εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.

«Παρά το γεγονός ότι το Καζακστάν φλερτάρει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, βρίσκεται πιο κοντά στο ευρασιατικό μπλοκ και αν αποσταθεροποιούνταν, τελικά θα δημιουργούνταν πρόβλημα τόσο για την Κίνα όσο και για τη Ρωσία αναφορικά με τη συνεργασία τους καθώς αποτελεί κομμάτι του παζλ. Την ίδια στιγμή θα γεννούσε μια κοστοβόρα περιπέτεια για τους Ρώσους η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης και μακρόχρονης κρίσης εντός του Καζακστάν» εξηγεί αναλυτικότερα.

Διαβάζοντας την πιθανή δυτική στρατηγική, ο κ. Τζήμας εκτιμά ότι ακόμα και τα πιο «ψύχραιμα γεράκια της αμερικανικής πολιτικής που θα επιθυμούσαν σύγκρουση με τη Ρωσία αντιλαμβάνονται ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να γονατίσουν μόνο από συγκρούσεις στα περιφερειακά τους κράτη στα οποία θα πρέπει να στέλνουν στρατό και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση».

Παράλληλα αναφέρει ότι η Ελλάδα αντί να σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας «ώστε να μείνει η πλευρά στη μετασοβιετική σφαίρα, μένει στο πλευρό των ΗΠΑ και αφήνει τον Τούρκο Πρόεδρο να θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή».

Μια κρίση - αντιπερισπασμός;
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των γεγονότων του Κιέβου του Νοεμβρίου 2013 και του Καζακστάν, επισημαίνει στο Sputnik ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.
«Στο Καζακστάν οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί και η βασικότερη αιτία η μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων αερίου. Χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις για παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων στις αιματηρές διαδηλώσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή δυτικών υπηρεσιών στις διαδηλώσεις για να διασκεδάσουν τα ψεύδη που η Δύση διαδίδει» τονίζει.
Και εξηγεί ότι οι δυτικοί θέλουν να παραγράψουν την ιστορία και υποστηρίζουν «ψευδώς ότι δεν υπήρξε ποτέ υπόσχεσή τους το 1990 περί μη περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ εάν η ΕΣΣΔ συμφωνούσε στην επανένωση της Γερμανίας. Με τον τρόπο αυτό ίσως δημιουργείται ένας αντιπερισπασμός στην κρίση που έχει προκύψει με την Ουκρανία για την οποία η Μόσχα δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Όπως σημειώνει, η άφιξη στρατιωτικών δυνάμεων του Συμφώνου Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO-Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Αρμενία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Τοκάγιεφ έφερε κάποια ηρεμία στην χώρα και απέτρεψε προς το παρόν τη συνέχεια των αιματηρών επεισοδίων.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις