Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κομισιόν: Δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις όπως η δολοφονία Κατσίφα


 Ο καταδικασθείς και έγκλειστος των ελληνικών φυλακών Ιωάννης Λαγός, που διατηρεί όμως αλώβητη την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, επέλεξε να ταράξει την εορταστική νιρβάνα της Κομισιόν, υποβάλλοντας μία ιδιαίτερα ενοχλητική ερώτηση προς την Κομισιόν, σχετικά με την στάση της ΕΕ έναντι της Αλβανίας.

Όπως ανέφερε στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, περατώθηκε η έρευνα των αλβανικών αρχών για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου 2018 σε επεισόδιο με τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας (RENEA) κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τις αλβανικές εισαγγελικές αρχές, ο Κατσίφας αυτοκτόνησε με δύο (!) σφαίρες.

Ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει κατάπτυστο αυτό πόρισμα και ενδεικτικό της στάσης των αλβανικών αρχών απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται κατ’ εξακολούθηση: ωμές δολοφονίες Ελλήνων (Κωνσταντίνος Κατσίφας, Αριστοτέλης Γκούμας), κατεστραμμένοι ελληνορθόδοξοι ναοί, μεροληψία της αλβανικής δικαιοσύνης εις βάρος των μελών της ελληνικής μειονότητας και διαφόρων ειδών εκφοβισμοί καθιστούν τη ζωή των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ανυπόφορη.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, με ποιον τρόπο θα αντιδράσει στο κατάπτυστο αυτό εισαγγελικό πόρισμα το οποίο αντιβαίνει στην κοινή λογική.

Παραδόξως, στην απάντηση του ο Επίτροπος Várhelyi, χαρακτηρίζει «μεμονωμένη» την περίπτωση Κατσίφα και ομολογεί ότι, η Κομισιόν δεν παρεμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις!

Ως είθισται δε, στην απάντηση του, που ακολουθεί ολόκληρη, αναλώνεται στις γνωστές γενικότητες:

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή αποδίδει ύψιστη σημασία στον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Μέσω της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την παγίωση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών πλαισίων για την προστασία τόσο των εθνικών μειονοτήτων όσο και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, και έχει παροτρύνει την Αλβανία να διασφαλίσει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά γενικό κανόνα, η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως εκείνη που θίγει ο κ. βουλευτής. Εξακολουθεί να παρακολουθεί τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Αλβανία, μεταξύ άλλων μέσω των ετήσιων εκθέσεών της· η πλέον πρόσφατη έκθεση δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την πρόοδο στους ως άνω τομείς στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις