Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Η Όμικρον «πνίγει» τουρισμό και αεροπορικές: Τα δύο σενάρια για την Ελλάδα και η ελπίδα από τη Ρωσία


Το γεγονός ότι η «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει ακυρώσεις πτήσεων παγκοσμίως, δημιουργεί διάφορα σενάρια για τις αεροπορικές εταιρείες. Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της Όμικρον δημιουργεί νέα προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες, που αναγκάζονται μάλιστα να προβούν εκ νέου σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω και των ελλείψεων προσωπικού.

Ειδικότερα, μετά από την ακύρωση 4.000 πτήσεων παγκοσμίως την αυγή του νέου έτους με πάνω από τις μισές να αφορούν μόνο στις ΗΠΑ και αρκετές την Ευρώπη, οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν νέα οικονομική στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό εξηγεί στο Sputnik ο Γιώργος Ακριτίδης, διευθυντής του τουριστικού οργανισμού Ambotis.

«Αρκετές αεροπορικές θα χρειαστούν στήριξη, καθώς δεν θα αντέξουν μετά από αρκετές ακυρώσεις πτήσεων. Η συντήρηση των αεροπλάνων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό προσωπικού, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση την ώρα που τα κέρδη είναι πλέον μικρά λόγω πανδημίας» εξηγεί αναλυτικότερα.

Πρόβλημα με τον τουρισμό στην Ελλάδα, εάν δεν πέσουν τα κρούσματα
Ελπίδα των τουριστικών πρακτόρων να έχουν πέσει τα κρούσματα μέχρι τέλος Μαρτίου.
«Αν δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και τα κρούσματα παραμείνουν σε μεγάλα ύψη, θα έχουμε μεγάλο θέμα με τον τουρισμό προς την Ελλάδα» σύμφωνα με τον κ. Ακριτίδη.
Η ψυχολογία που υπάρχει είναι ότι η Όμικρον ενδέχεται να φέρει το τέλος της πανδημίας κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο εξηγεί στο Sputnik από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαριτίδης, διευθυντής της Tez Tour Ελλάδας.
Στην περίπτωση του απαισιόδοξου σεναρίου, η τουριστική αλυσίδα που περιλαμβάνει τουριστικά γραφεία και αεροπορικές «ενδέχεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα και θα χρειαστούν μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις» προσθέτει ο κ. Ακριτίδης.

Τι δείχνουν τα πρώτα σημάδια της ρωσικής αγοράς
Ελπιδοφόρα είναι προς το παρών τα μηνύματα των Ρώσων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αναφέρει ο διευθυντής του τουριστικού οργανισμού Ambotis, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του βλέπει μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Προκρατήσεις δεν υπάρχουν προς το παρών, όμως όλοι οι tour operators που ασχολούνται με την Ελλάδα, προγραμματίζουν τα συμβόλαια τους σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, συμπληρώνει ο κ. Χαριτίδης.
Η τελική εικόνα θα σχηματιστεί έως τον Μάρτιο σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι ο μαζικός τουρισμός από τη Ρωσία.
Το περασμένο καλοκαίρι δεν είχαμε μαζικό, «αλλά εκλεκτό τουρισμό από τη Ρωσία», σύμφωνα με τον κ. Ακριτίδη.
Την ίδια ώρα, πολύ σημαντικό θεωρούν οι τουριστικοί πράκτορες το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που προβλέπει την αύξηση των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και υπεγράφη πριν από λίγο καιρό από τις αρμόδιες υπηρεσίας των δύο κρατών.
Όπως ορίζεται σε αυτό το έγγραφο, ο αριθμός των τακτικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τετραπλασιάζεται κατά το 2022, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπει την πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα και πολύ περισσότερων πτήσεων απ' ό,τι πριν την υπογραφή του προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο.
Τα δύο έμπειρα στελέχη συμφωνούν, όμως, ότι η Τουρκία ενδέχεται να κερδίσει το στοίχημα απέναντι στην Ελλάδα για τον τουρισμό από τη Ρωσία, καθώς στη χώρα δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υφίστανται στην Ελλάδα.
«Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα PCR και οι περιορισμοί. Όσα λιγότερα πρέπει να κάνει κάποιος και να πληρώσει γι' αυτά, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ένας προορισμός» υπογραμμίζει ο κ Χαριτίδης.
«Σε κάποιες περιπτώσεις τα μοριακά τεστ για μια οικογένεια ξεπερνούν το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχείο» συμπληρώνει ο κ. Ακριτίδης.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις