Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τζορτζ Τσούνης: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι λένε οι Ελληνες ομογενείς

 


Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Τζορτζ Τσούνη για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της υποψηφιότητας του κ. Τσούνη.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως ορίζουν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Γερουσία για την πανδημία.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Τσούνης

Ο κ. Τσούνης έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

Θεωρείται γέννημα θρέμμα του Μεγάλου Μήλου, της πόλης δηλαδή στην οποία μεγάλωσε και σπούδασε, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αποκτώντας πτυχίο νομικής από το St. John’s University. Αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε στη μεγαλύτερη νομική εταιρεία του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μένει στη συγκεκριμένη περιοχή με τη γυναίκα του Όλγα και τα τρία παιδιά τους.

Ισχυρές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα. Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρόνος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν». Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Παιδί» της ελληνικής ομογένειας

Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Αυτή τη στενή σχέση με την Εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI). Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Τζορτζ Τσούνης: Τι λένε στον Ε.Τ. και το EleftherosTypos.gr ομογενείς για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

Η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να προτείνει έναν Ελληνοαμερικανό για τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και όχι έναν διπλωμάτη καριέρας σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. «Γνωρίζω τον Γιώργο πάρα πολλά χρόνια, είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος πρόθυμος θα βοηθήσει την κοινότητά μας όποτε χρειαστεί. Είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ, του leadership 100 και άλλων οργανώσεων που στηρίζουν ελληνικές πρωτοβουλίες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επιχειρηματίας Μάικ Αγγελιάδης προσθέτοντας: «Επίσης, ανήκει στο τάγμα των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα παιδιά του πηγαίνουν σχολείο με τα εγγόνια μου και τον κάλεσα στα εγκαίνια του νέου μου εστιατορίου».

Σχέσεις με κυβέρνηση

Νομικός και ιδρυτής της Chartwell Hotels, πρόεδρος του Nassau University Medical Center και πρόεδρος του Battery Park City Authority ο Τζορτζ Τσούνης αναπτύσσει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θεωρεί την επιλογή του ο γνωστός λομπίστας Εντι Ζεμενίδης. «Ο Γιώργος Τσούνης είναι μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και για να αναβαθμίσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στο επόμενο επίπεδο», λέει ο κ. Ζεμενίδης, σκιαγραφώντας το προφίλ του: «Ο Γιώργος δεν είναι απλώς επιχειρηματίας ή άνθρωπος που συγκεντρώνει κεφάλαια για φιλανθρωπίες. Η πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, στην κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών θα φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη θέση που πρόκειται να αναλάβει. Μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως υπάλληλος της Γερουσίας, επιτυχημένος διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής εταιριών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και διευθύνων σύμβουλος δημόσιων υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία των ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο Τζορτζ έχει δημιουργήσει σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης, ειδικά στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και με την ηγεσία του Κογκρέσου. Με το νέο MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ) και πρέσβη τον κ. Τσούνη, ο οποίος θα κινηθεί πάνω στα γερά θεμέλια που έχτισε ο Τζέφρι Πάιατ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας θα ξεκινήσουν ισχυρά το 2022».

Τιμητική πρόταση

Οι ομογενείς θεωρούν ότι η πρόταση του Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα τιμητική για την ελληνική κοινότητα. «Νομίζω ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσούνη για τον ρόλο του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ομογένεια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα ελληνικά θέματα, νοιάζεται για την επιτυχία της Ελλάδας και της Ομογένειας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα καλό παράδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματία που θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει στον «Ε.Τ.» ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Διαματάρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεται συνέχεια. «Ελπίζουμε να μην είναι το τελευταίο μέλος της Ομογένειας που θα προταθεί για μια σημαντική θέση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν», σημειώνει.

Ο λέκτορας του Columbia και αναλυτής Νικόλας Κατσίμπρας από την πλευρά του εκτιμά ότι το γεγονός πως ο κ. Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα επωφελές για το έργο του: «Είναι ένας από τους πιο ενεργούς πολιτικά ομογενείς εδώ και πάνω από 20 χρόνια και έχει πολύ στενές επαφές με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα ως ισχυρός χρηματοδότης. Οι προσωπικές και επαγγελματικές επαφές που έχει αναπτύξει, τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτικά, κυρίως, με τους Δημοκρατικούς, θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον νέο του ρόλο, ώστε να έχει πιο άμεση πρόσβαση στους πολιτικούς “παίκτες”, κάτι που είναι δύσκολο για τους παραδοσιακούς διπλωμάτες που έχουν πιο τεχνοκρατικό προφίλ». Βασικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών διαχρονικά, κυρίως, από την εποχή Ομπάμα και μετά, ο Τζορτζ Τσούνης είναι προσωπικός φίλος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος γιόρτασε τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του στο σπίτι του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία στο Λονγκ Αϊλαντ.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις