Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την εγκληματικότητα στον αθλητισμό - Πρόταση για εξοντωτικές ποινές


 Εγκύκλιο για την άμεση αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που «έχει μεταφερθεί εκτός γηπέδων»  απέστειλε στους εισαγγελείς εφετών της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους του να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα, θεωρώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας» έτσι ώστε οι δικογραφίες να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους εισαγγελείς να αξιοποιούν όλα τα νόμιμα μέσα και να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν πρόκειται για πλημμελήματα, να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται  αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιό του, «ενόψει  των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Επικαλούμενος σχετικές διατάξεις του νόμου, ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν και ζητεί να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια, ενώ αναφέρει ότι  η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις