Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

F-35: Θα μπορέσει να πετάξει ξανά το stealth μαχητικό κοντά σε καταιγιδοφόρα νεφη;


 Ποιες λύσεις εξετάζει η αμερικανική Αεροπορία

Η Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε πως  το F-35A Lightning II θα μπορούσε ενδεχομένως σύντομα να μπορεί να πετά  ξανά κοντά σε καταιγίδες ή κεραυνούς χάρη σε μια αναβάθμιση που σχεδιάζεται για το σύστημα καυσίμου του αεροσκάφους,

με την ελπίδα ότι η βελτίωση αυτή θα απομακρύνει τον κίνδυνο έκρηξης στο αεροσκάφος.

Μόλις όλα τα F-35 επισκευαστούν, θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν πτήσεις  υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες για πρώτη φορά από το 2020.

Την υπόθεση είχε φέρει πριν δύο χρόνια στην δημοσιότητα το ολλανδικό ΓΕΑ όταν είχε δώσει εντολή να μην πετούν τα F-35 κοντά σε καταιγιδοφόρα νέφη.

Παράλληλα το 2020, το Γραφείο Κοινού Προγράμματος περιόρισε το F-35 να πετάει σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από καταιγίδες ή κεραυνούς.

Αυτός ο περιορισμός αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως ότου όλα τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη μπορέσουν να λάβουν την επιδιόρθωση του συστήματος καυσίμου, η οποία ελπίζεται  να  γίνει πριν από το τέλος του 2025. Παράλληλα ετοιμάζεται και μια ενημέρωση του  λογισμικού που έρχεται φέτος και θα ειδοποιεί τους πιλότους κάθε φορά που η απόδοση του συστήματος OBIGG είναι μειωμένη.

Η επιδιόρθωση αφορά το Onboard Inert Gas Generation System ή OBIGGS του F-35. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την έγχυση αέρα εμπλουτισμένου με άζωτο στο σύστημα καυσίμου του F-35 προκειμένου να μειωθεί η πιθανή συσσώρευση πολύ εύφλεκτων ατμών.

Ωστόσο κάποιοι  σωλήνες του OBIGGS βρέθηκαν με ζημιές κάτι που περιορίζει την απόδοση του συστήματος, με αποτέλεσμα εάν ένα F-35 κτυπηθεί από κεραυνό να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Οι Air Force Times ανέφεραν σήμερα ότι η εκπρόσωπος του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35, Laura Seal, δήλωσε ότι το πρώτο F-35A που θα λάβει την επισκευή θα μπορούσε να το έχει η USAF μέχρι τον Ιούλιο όπου βέβαια είναι και καλοκαίρι.

Η Lockheed Martin εγκαθιστά μια νέα έκδοση του OBIGGS στα F-35A από τον Νοέμβριο του 2020, αλλά τα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν πριν το 2020 θα  πρέπει να εγκαταστήσουν το νέο σύστημα. Παρ΄όλα αυτά η απαγόρευση φαίνεται να ισχύει για όλα τα μαχητικά.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις