Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί ο Πάουελ είναι πλέον «προσωρινός πρόεδρος» της Fed

 


Οι υποψήφιοι του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Συμβούλιο των Διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν το πρώτο τους επίσημο βήμα στη διαδικασία διορισμού τους, με την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση καθώς η διαδικασία διορισμού τους νέου συμβουλίου είναι σε εξέλιξη, είναι ότι έληξε και η τετραετής θητεία του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της Fed.

Μάλιστα, την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της Fed τον διόρισε προσωρινό πρόεδρο, με ισχύ από χθες, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τη δουλειά του όσο η Γερουσία εξετάζει την εκ νέου υποψηφιότητά του.

Η τελευταία φορά που η θητεία ενός επικεφαλής της Fed έληξε πριν από την επιβεβαίωση μιας νέας θητείας ήταν το 1996. Το συμβούλιο της Fed ψήφισε να διορίσει τον Άλαν Γκρίνσπαν ως προσωρινό πρόεδρο την Παρασκευή, 1 Μαρτίου εκείνου του έτους, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του. Η Γερουσία επιβεβαίωσε την τρίτη του θητεία στις 20 Ιουνίου 1996.

Ο Πάουελ παραμένει υπεύθυνος για τη νομισματική πολιτική. Τον Ιανουάριο, επανεξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς από τα μέλη της επιτροπής καθορισμού πολιτικών, ανέφερε την Παρασκευή η Fed.

Ακροάσεις

Η πρώην Κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, η Λίζα Κουκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο Φίλιπ Τζέφερσον του Κολεγίου Ντέιβιντσον πραγματοποίησαν την Πέμπτη τις ακροάσεις επιβεβαίωσης. Τον Ιανουάριο διεξήχθησαν ακροάσεις για την εκ νέου διορισμό του Πάουελ ως προέδρου και την ανάδειξη του διοικητή της Fed, και της Λάελ Μπρέιναρντ στη θέση της αντιπροέδρου της Fed.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, έχει ανακοινώσει ότι η ψηφοφορία για την έγκριση των πέντε υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, και μέχρι τότε ο Πάουελ θα θεωρείται τυπικά «προσωρινός πρόεδρος».


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις