Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Κατέπεσε αμερικανικό ελικόπτερο κατά την επιχείρηση εξόντωσης του ηγέτη του ISIS


 Όπως είχε συμβεί και στην επιχείρηση εξολόθρευσης του Οσάμα Μπίν Λάντεν

Την περασμένη εβδομάδα, η Delta Force διεξήγαγε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία με την οποία εξόντωσε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, τον δεύτερο ηγέτη του ISIS.

Η πολύωρη επιδρομή σκότωσε 13 άτομα , μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Δεν υπήρξαν θύματα Αμερικανών.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση και αποκαλύφτηκε αργότερα ήταν πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένα ελικόπτερο MH-60 Black Hawk που πετούσε από τους επίλεκτους πιλότους του 160ου Συντάγματος Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων , με το πρσωνύμιο «Night Stalkers», αναγκάστηκε να προσγειωθεί μετά από βλάβη. 

Στη συνέχεια, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν το ελικόπτερο με αεροπορική επιδρομή για να μην πέσει σε λάθος χέρια.

Για τους Night Stalkers , ο κίνδυνος συντριβής είναι πανταχού παρών κατά τη διάρκεια αυτού του είδους των επιχειρήσεων και είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την πιθανότητα.

Οι Night Stalkers είναι πάντα έτοιμοι εάν κάτι πάει στραβά με τα ελικόπτερα τους, αλλά η απόκρισή τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, σύμφωνα με τον Greg Coker, έναν απόστρατο πιλότο τους.

"Εάν λάβετε ένα προειδοποιητικό σήμα, ο πιλότος θα πραγματοποιήσει ενέργειες σύμφωνα με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης.

Εάν είναι σοβαρό, ο πιλότος θα ζητήσει ανώτερη εντολή και θα προσγειωθεί εάν είναι απαραίτητο», είπε ο Κόκερ. "Εάν μια μηχανή αποτύχει, τότε ο πιλότος θα εκπέμψει μια κλήση Mayday μέσω του ασύρματου. Η μάχη έρευνας και διάσωσης θα ξεκινήσει."

Άλλα ελικόπτερα που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση θα προσγειωθούν για να παραλάβουν το πλήρωμα και τους επιβάτες του κατεδαφισμένου ελικοπτέρου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την αποστολή, είπε ο Κόκερ στο Insider.

"Ο πιλότος θα αξιολογήσει την έκτακτη ανάγκη και θα αποφασίσει να προσγειωθεί ή να πάει στον στόχο. Πιέζουμε τις μηχανές μας στο όριο για να ολοκληρώσουμε την αποστολή. Η αποστολή είναι πάντα η προτεραιότητα", πρόσθεσε ο Κόκερ.

Το επιχειρησιακό περιβάλλον υπαγορεύει επίσης πώς θα αντιδράσουν οι Night Stalkers. Εάν η έκτακτη ανάγκη συμβεί σε ένα επιτρεπτό περιβάλλον, το ελικόπτερο θα μείνει πίσω για να παραληφθεί από τις δυνάμεις που διεξάγουν μάχη έρευνας και διάσωσης.

Εάν λάβει χώρα σε ημι- ή μη επιτρεπτό περιβάλλον, τότε το ελικόπτερο θα καταστραφεί είτε με εκρηκτικά είτε με αεροπορική επιδρομή, όπως συνέβη στη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Σε περίπτωση πτώσης ενός ελικοπτέρου, οι πιλότοι και οι αρχηγοί του πληρώματος είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. 

Στο παρελθόν, οι Night Stalkers ήταν ελαφρά οπλισμένοι, κρατώντας πιστόλια και ελαφριά πολυβόλα, όπως το MP-5. Τώρα φέρουν τα ίδια όπλα με τους ομολόγους τους στο έδαφος και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν.

"Είναι άριστα εκπαιδευμένοι σε όπλα και τακτικές εάν βρεθούν στο έδαφος. Είναι όλοι ικανοί σκοπευτές και θεωρούνται πλεονέκτημα από την επίγεια δύναμη και όχι υποχρέωση. [Αυτό ήταν] ένα από τα μαθήματα που μάθαμε μετά το Μογκαντίσου", είπε ο Κόκερ , αναφερόμενος στην αποστολή του 1993 στη Σομαλία κατά την οποία καταρρίφθηκαν δύο ελικόπτερα Night Stalker και τα πληρώματά τους τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν.

Ο Κόκερ, ξέρει πώς μοιάζει με μια συντριβή. 

Το 2004, Ιρακινοί αντάρτες κατέρριψαν το ελικόπτερο του, αλλά ο Κόκερ και ο συγκυβερνήτης του επέζησαν και συνέχισαν να πολεμούν , μια εμπειρία για την οποία έγραψε στο " Death Waits in the Dark: Six Guns Don't Miss ".

"Προφανώς δεν μπορείτε να εκπαιδεύσετε στο πραγματικό γεγονός, αλλά κάνουμε σημαντικό σχεδιασμό και προετοιμασία αποστολών, σκεπτόμενοι τέτοιου είδους απρόοπτα και πώς θα αντιδρούσαμε", είπε στο Insider ένας απόστρατος της Delta Force που συμμετείχε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις επίθεσης ελικοπτέρων.

"Αν και δεν συμβαίνει συχνά, συμβαίνει περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε. Οι ατυχίες με ελικόπτερο είναι συνηθισμένες.».

Αξιοσημείωτα ατυχήματα

Υπήρξαν τρεις αξιοσημείωτες συντριβές MH-60 Black Hawk στις οποίες συμμετείχαν οι μονάδες ειδικής αποστολής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η πρώτη έλαβε χώρα στις ζούγκλες του Παναμά κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής αποστολής το 1990. Ένα MH-60 Black Hawk που μετέφερε 11 χειριστές της Δύναμης Δέλτα προσέκρουσε στα δέντρα, τραυματίζοντας σοβαρά όλους τους επιβαίνοντες.

Το δεύτερο, και πιο γνωστό, συνέβη στο Μογκαντίσου το 1993.

Δύο MH-60 Black Hawks που συμμετείχαν σε επιδρομή καταρρίφθηκαν από Σομαλούς πολιτοφύλακες, ξεκινώντας μια ημερήσια μάχη στους δρόμους της σομαλικής πρωτεύουσας που άφησε νεκρούς 18 στελέχη της Δύναμης Δέλτα, των Rangers και των Night Stalkers.

Η τρίτη συντριβή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επιδρομής των US Navy SEAL που σκότωσαν τον Osama bin Laden στο Πακιστάν το 2011.

Ένα ειδικά τροποποιημένο stealth MH-60 Black Hawk συνετρίβη στην αυλή του κτιρίου που κρυβόταν ο διαβόητος τροκοκράτης.

Κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά το ελικόπτερο χρειάστηκε να καταστραφεί στο σημείο.

"Τα ελικόπτερα είναι ευαίσθητα θηρία και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τους Night Stalkers. Αυτοί οι τύποι είναι κυριολεκτικά οι καλύτεροι πιλότοι ελικοπτέρων στον κόσμο και θα τους εμπιστευόμουν τη ζωή μου. Λέει κάτι για τις δεξιότητές τους ότι παρά τους κινδύνους πολύ σπάνια έχουν θύματα», είπε ο απόστρατος των Δέλτα.

"Τα ελικόπτερα μας είναι τα καλύτερα συντηρημένα αεροσκάφη στον κόσμο. Σοβαρά ζητήματα συντήρησης σπάνια προκύπτουν, αλλά όταν το κάνουν τα καλύτερα αεροπορικά πληρώματα στον κόσμο θα το καταλάβουν και θα συνεχίσουν την αποστολή", πρόσθεσε ο Κόκερ. «Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ελικόπτερα, αλλά δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τους Night Stalkers».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις