Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

 Εξαιρούνται Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ - Νωρίτερα κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος για τις περιοχές του Ντονμπάς - Το ουκρανικό ΥΠΕΞ συνιστά στους ουκρανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και σε όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Ουκρανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος είπε ότι θα διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες, ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Στρατιωτικός νόμος στο Ντονμπάς

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του in Γιάννη Χαραμίδη, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στις περιοχές του Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άρχισε  να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο  μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Περισσότερες κυρώσεις

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Αντίθετη με κυρώσεις η Κίνα – Συντάσσεται με Ρωσία ο Μαδούρο

Η Κίνα ωστόσο, εμφανίζεται  αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων και δεν θεώρησε ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση για το αν η ασιατική χώρα θα ταυτιζόταν με τις δυτικές χώρες και θα επέβαλε και εκείνη κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

«Ρωτάτε αν η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης…Η Κίνα πάντα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ στους δημοσιογράφους.

Από την αμερικανική ήπειρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε χθες Τρίτη την υποστήριξή του στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μαδούρο υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος και μέντοράς του, ο Ούγο Τσάβες (1999-2013) είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις