Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Reuters: Αποπληρώνει πρόωρα τα δάνειά της η Ελλάδα * Φεύγει οριστικά το ΔΝΤ


 Εντός διμήνου η Ελλάδα αναμένεται η Ελλάδα να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σηματοδοτώντας την επιστροφή στην προ μνημονίων κατάσταση, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuteres επικαλούμενο πηγές που μίλησαν τηρώντας την ανωνυμία τους.

Συγκεκριμένα, οι δυο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters,  ανέφεραν ότι  η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει το υπόλοιπο των δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου. Τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ έχουν ημερομηνία λήξης το 2024.

“Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες”, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος στο Reuters.

“Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ. Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής“, πρόσθεσε δεύτερος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει: 132 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και ακόμα 278 εκατ. ευρώ το 2024. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ, σε δύο δόσεις, την πρώτη το 2019 και την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης την οριστική αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία έληγαν μέχρι και το 2023.

Οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ όπως και για το 2023. Το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και το 2041 σε 573 εκατ. ευρώ (σύνολο 50,78 δισ. ευρώ).

Η Αθήνα χρειάστηκε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης [μνημόνια] από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015, συνολικού ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ. Από την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, προσθέτει το Reuters και καταλήγει:

Η Ελλάδα αναμένει να βγει από τις ενισχυμένες συνθήκες επιτήρησης που επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει προσεκτικά την τήρηση των δεσμεύσεών της το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές και συμβουλές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9% το 2021 μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο κύμα περιορισμών για τον COVID και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% φέτος. Διαθέτει απόθεμα μετρητών περίπου 32 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια λήξεως χρέους.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις