Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τουρκία: Επιβεβαιώνει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 13 Μαρτίου


 Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο φάκελος ”Ελλάδα” είναι μεγάλος»

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσελίκ, η Άγκυρα σκοπεύει να θέσει το σύνολο της – κατά τη δική της οπτική – ατζέντας των ελληνοτουρκικών στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ο φάκελος ”Ελλάδα” είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες για το φυσικό αέριο μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Τι μετέδιδαν τουρκικά ΜΜΕ

Νωρίτερα σήμερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις 13 Μαρτίου, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφερόταν στα ρεπορτάζ, οι δύο άντρες θα γευματίσουν μαζί μετά τη Λειτουργία στο Φανάρι, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός για να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο. Έκτοτε επισήμως η Άγκυρα έχει αποφύγει οποιαδήποτε σχόλιο.

«Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν, ενδεχομένως και η συγκυρία αυτή (σ.σ πόλεμος στην Ουκρανία) θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια συνάντηση» είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την «πόρτα του διαλόγου».

«Δεν είμαι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματα μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος», είχε πει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις