Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Μαξίμου: Κάλπες τον Μάιο για να μπει φρένο στη δημοσκοπική κατάρρευση και στην «αιμορραγία» από τα δεξιά

 


Σε μια διαρκή δημοσκοπική κατάρρευση βρίσκεται πλέον η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό το λόγο έχουν πλέον «φουντώσει» τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο. 

Ήδη ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του να περιγράψει το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών -«σταθερότητα ή περιπέτειες»-, έθεσε σε συναγερμό τον γαλάζιο μηχανισμό. Στους κόλπους της παράταξης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της άνοιξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει αποκλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο.

Στο γαλάζιο τραπέζι κατατέθηκε η εισήγηση να συνδυαστεί η προκήρυξη των εκλογών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στους διαδρόμους του Μαξίμου ωστόσο επικρατεί η παραδοχή ότι οι «λελογισμένες» μισθολογικές αυξήσεις δεν επαρκούν για την αναστροφή του κλίματος. Κεντρικό πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί η αδυναμία ανακοίνωσης μέτρων-ισχυρών αναχωμάτων κατά των ανατιμήσεων λόγω των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Από την άλλη οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού όμως υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβρη… θα είναι αργά, καθώς συνυπολογίζουν και την παράμετρο που αφορά τις μειωμένες προσδοκίες στα έσοδα του τουρισμού από τη στιγμή που ακυρώνονται οι κρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία.

Το ζοφερό σκηνικό της οικονομίας προδιαγράφει νέο κύκλο κυβερνητικής φθοράς, με τους ενοίκους του Μαξίμου να προσεγγίζουν την εθνική κάλπη ως το φρένο προς τη δημοσκοπική κατηφόρα.

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» σε ένα και μόνο πράγμα: Στο να πείσουν -με την βοήθεια των ΜΜΕ- όσους περισσότερους πολίτες ότι για την ακρίβεια δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά η κρίση στην Ουκρανία και ότι πρόκειται για εισαγόμενο φαινόμενο.

Βασικό πρόσταγμα στο εκλογικό μονοπάτι θα είναι να τεθούν εκτός δημόσιας σφαίρας οι κυβερνητικές ευθύνες που μεγεθύνουν το φαινόμενο των ανατιμήσεων.

Η «διαρροή» από τα δεξιά

Εδώ και πολλούς μήνες είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση χάνει ψήφους από τα δεξιά για πολλούς λόγους, παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος συνασπισμός που θα μπορέσει να κερδίσει τις χαμένες ψήφους.

Στο Μαξίμου θέλουν  να αιφνιδιάσουν ειδικά την «δεξιά πτέρυγα» που πλην Βελόπουλου και «εγκλείστων» στον Δομοκό «Ελλήνων για την Πατρίδα» δεν νομίζουν ότι θα υπάρξουν άλλοι, άρα να κερδίσουν τις πρώτες εκλογές με μικρή διαφορά και με μεγάλη διαφορά τον δεύτερο γύρο.

Παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται «ζυμώσεις» και ίσως υπάρξουν εξελίξεις, αυτές προφανώς βιάζονται να προλάβουν στη ΝΔ.

Επίσης οι θιασώτες της επίσπευσης των εκλογών εκφράζουν την προσδοκία ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση της Ουκρανίας θα γοητεύσει και το κεντρώο ακροατήριο», προσπερνώντας αβασάνιστα τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν τη διαφωνία της πλειονότητας των πολιτών για την αποστολή πολεμικού υλικού.

Παρόλα αυτά από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που είναι πιο επιφυλακτικοί έναντι της επιλογής Μητσοτάκη να υιοθετήσει επιθετική γραμμή κατά της Μόσχας και επισημαίνουν ότι οι «ρωσόφιλοι» που υπό άλλες προϋποθέσεις θα στήριζαν τη ΝΔ τώρα θα βρουν καταφύγιο στην Ελληνική Λύση, ή σε κάποιο άλλο δεξιό κόμμα.

Τέλος να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη παρέμβαση του από τη Βουλή να ζητά από τον Κ.Μητσοτάκη να προσφύγει άμεσα σε κάλπες.

«Είστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε όποτε γίνουν οι εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις