Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΠΑΜΕ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ; Ψυχροπολεμικά μηνύματα ανταλλάσσουν KINA και ΗΠΑ, με αφορμή την TAΪBAN

 


Την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Κίνα προς τις ΗΠΑ για την αποστολή Αμερικανών συμβούλων στην Ταϊβάν και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε χθες την Ταϊβάν συμμετείχε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Την ώρα που γινόταν αυτή η εξαιρετικού συμβολισμού επίσκεψη, διέπλεε τα στενά της ΤαΪβάν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Η αποστολή είχε σκοπό να δείξει την «ισχυρή υποστήριξη προς την Ταϊβάν», όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

"Sponsored links"

Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «θα πληρώσει ακριβό αντίτιμο» για την συνεχιζόμενη παρέμβασή της στην Ταϊβάν

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν σχολιάζοντας την επίσκεψη αυτή δήλωσε ότι οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι σέβονται την πολιτική της «μίας Κίνας», με βάση την οποία το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Ωστόσο η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι δεσμεύεται να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι της Κίνας αποτέλεσε αλλαγή μίας πολιτικής δεκαετιών που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να σταματήσουν κάθε είδους επίσημης συνδιαλλαγής με την Ταϊβάν και να χειριστεί τα θέματα που αφορούν την Ταϊβάν με σώφρονα τρόπο» για να μην υπονομεύσει «τα ευρύτερα συμφέροντα των σινο-αμερικανικών σχέσεων, την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν’.

Ο Ουάνγκ προειδοποίησε επίσης ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα με αυτόν τον τρόπο, τότε την προειδοποιούμε: η αποκαλούμενη στρατιωτική αποτροπή θα συντριβεί σε παλιοσίδερα όταν βρεθεί απέναντι στο στιβαρό μεγάλο τείχος του 1,4 δισεκατομμυρίων του κινεζικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον «μπορεί να πληρώσει βαρύ τίμημα για τις τυχοδιωκτικές ενέργειές της».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις