Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Το NATO αξιολογεί τον κίνδυνο ενός «ολικού πολέμου» με τη Ρωσία

 


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε σήμερα ότι η συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και ούτε θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, αναφέροντας τον κίνδυνο ενός «ολικού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» ως λόγο για την απόρριψη των πολλαπλών αιτημάτων του Κιέβου.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στους «πολλούς διαφορετικούς τύπους υποστήριξης» που έχει λάβει η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης, της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού μάχης και των καυσίμων.

«Και ο συνδυασμός της εκπαίδευσης και της υποστήριξης από τις Συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ με τη γενναιότητα και το θάρρος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να αντισταθούν πραγματικά και να αντισταθούν πραγματικά στον εισβολέα Ρωσικό Στρατό», είπε ο Στόλτενμπεργκ .

Ωστόσο, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ κατέστησε πολύ σαφές από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι δεν θα στείλει «νατοϊκά στρατεύματα στο έδαφος ή αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο».

«Το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία. Αυτό θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά, ακόμη περισσότερους θανάτους, ακόμη περισσότερες καταστροφές», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να παρατείνει τη θητεία του ως επικεφαλής της συμμαχίας για έναν ακόμη χρόνο λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Η κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «επιτεθεί μαζικά στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία και επίσης να είναι έτοιμο να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα», σημείωσε.

Και τότε ο κίνδυνος για έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ υψηλός, και αυτό θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και περισσότερες καταστροφές.

Η παρέμβαση Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το μπλοκ να παράσχει «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς», σε βιντεομήνυμα που απέστειλε στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «όλο το οπλοστάσιό της» για να πολεμήσει τη χώρα του και έχει «επενδύσει τρελά χρήματα στον θάνατο ενώ ο υπόλοιπος κόσμος επενδύει στη ζωή».

«Αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη, μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «το πιο τρομακτικό πράγμα στη διάρκεια ενός πολέμου » είναι « να μην έχουμε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα για βοήθεια ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία «το 1% όλων των αεροπλάνων του, το 1% όλων των αρμάτων μάχης».

«Δεν κατηγορώ το ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει. Δεν είναι οι πύραυλοι και οι βόμβες σας που καταστρέφουν τις πόλεις μας», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η συμμαχία «μπορεί ακόμα να εμποδίσει τους Ουκρανούς να πεθάνουν από ρωσικά χτυπήματα» παρέχοντας στην Ουκρανία « όλα τα όπλα» που χρειάζεται.

Ολοκλήρωσε τη συναισθηματική του ομιλία λέγοντας, «μετά από έναν τέτοιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να πει στην Ουκρανία ότι ο στρατός της δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», προφανώς αναφερόμενος στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πότε τελικά το Κίεβο θα μπορούσε να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, περιγράφοντας τις κόκκινες γραμμές της συμμαχίας, είπε ότι το ΝΑΤΟ «είναι πάντα έτοιμο να αμυνθεί, να προστατεύσει και να αντιδράσει σε κάθε είδους επίθεση σε μια Συμμαχική χώρα».

Την Τετάρτη, ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής μια περαιτέρω αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί «όσο χρειαστεί», είπε.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η πιθανότητα να γίνει μέλος της Ουκρανίας ήταν μεταξύ των λόγων που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στη γειτονική χώρα.

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από μια επταετή αντιπαράθεση σχετικά με την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ και την αναγνώριση από τη Ρωσία των δημοκρατιών του Ντονμπάς στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ. Το Πρωτόκολλο του Μινσκ με τη μεσολάβηση Γερμανίας και Γαλλίας σχεδιάστηκε για να ρυθμίσει το καθεστώς των περιοχών εντός του ουκρανικού κράτους.

Η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη, αρνούμενο τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δημοκρατίες του Ντονμπάς με τη βία.

Οι αναπάντητες κλήσεις του Πενταγώνου στη Μόσχα αυξάνουν τον κίνδυνο «ατυχήματος»

«Σιγή ασυρμάτου» τηρούν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του ρωσικού Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία – αρνούμενοι να αποκαταστήσουν τηλεφωνική επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, παρά τις επανειλλημμένες προσπάθειες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μαρκ Μίλλεϋ.

Η Ουάσιγκτον Ποστ, που κάνει την σχετική αποκάλυψη, σημειώνει ότι η άρνηση επικοινωνίας από την ρωσική πλευρά αφήνει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές Δυνάμεις «στο σκοτάδι» σχετικά με εξηγήσεις για στρατιωτικές κινήσεις, αυξάνοντας τους φόβους για ένα μείζον λάθος ή ένα «πολεμικό ατύχημα».

«Υποπτεύομαι ότι το πρόβλημα έγκειται στην ρωσική επιμονή ότι πρόκειται για μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και την απροθυμία τους να παραδεχτούν την αληθινή φύση του πολέμου που ξεκίνησαν», είπε η Άντζελα Στεντ, που είχε υπηρετήσει στις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ επί Μπους.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί απλώς οι στρατηγοί μπορεί να περιμένουν την έγκριση Πούτιν για να μιλήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ μία άλλη εκδοχή θέλει τον Πούτιν να θεωρεί πλέον τις ΗΠΑ ως έναν αποφασισμένο αντίπαλο που ποντάρει στην πτώση του, με τον οποίον δεν αξίζει να συνδιαλλαγεί.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την απευθείας επαφή των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε ο ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Διοικητής των νατοϊκών Δυναμεων στην Ευρώπη, από το 2009 ως το 2013.

«Νεαροί πετούν με τζετ, κυβερνούν πλοία και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν είναι διπλωμάτες και οι πράξεις τους πάνω στην ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο όπου ΝΑΤΟ και Ρωσία υπνοβατούν προς τον πόλεμο επειδή οι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον το συμβαίνει», ανέφερε ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας ποιο θα μπορούσε να είναι ένα «σενάριο-εφιάλτης:

« Αν υποθέσουμε ότι ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα πολεμικό αεροσκάφος χτυπούσε μία αμερικανική θέση στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Ο τοπικός διοικητής θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα, θεωρώντας ότι αυτό το χτύπημα είναι ο προάγγελος μίας ευρύτερης επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την χρήση πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό, ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν ένα «κόκκινο τηλέφωνο» – ένα «κανάλι αποκλιμάκωσης» – ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αξία του μειώνεται κατά πολύ από τη στιγμή που δεν συνομιλούν οι επικεφαλής του στρατιωτικού τομέα.

Πέρα από τις όποιες συναντήσεις έχει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα,η μόνη επαφή που είχαν οι δύο πλευρές μετά από την ρωσική εισβολή ήταν εκείνη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλλιβαν με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις