Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΗΠΑ: Στέλνουν στην OYKPANIA αντιαεροπορικά συστήματα και drones αξίας 800 εκ. δολαρίων


 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο — μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σταματούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

Tι περιλαμβάνει η αμερικανική βοήθεια

Η νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 2.000 Javelin, 1.000 ελαφρά όπλα κατά της θωράκισης και 6.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα AT-4, 100 Τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, 100 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 5.000 τουφέκια, 1.000 πιστόλια, 400 πολυβόλα και 400 κυνηγετικά όπλα. Πάνω από 20 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων και εκτοξευτών χειροβομβίδων και όλμων, 25.000 σετ θωράκισης σώματος και
25.000 κράνη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει επί της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο, αλλά η αντίθεσή του στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη έκκλησης για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «είπε στον στρατηγό Πατρούσεφ ότι αν η Ρωσία σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας, τότε πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις