Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Τα σημάδια που δείχνουν ότι αρχίζει η μάχη της Οδησσού

 Δυτικές υπηρεσίες καταγράφουν κινήσεις που δείχνουν ότι το στρατηγικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να δεχτεί επίθεση από ξηρά και θάλασσα. Κίνδυνος τέταρτου μετώπου από αυτονομιστές της Μολδαβίας. Εγκλωβισμένη παραμένει η φάλαγγα έξω από το Κίεβο.

Η Ρωσία κέρδισε έδαφος στη νότια Ουκρανία ενώ σημάδια ότι οι δυνάμεις της κινούνταν δυτικά πυροδοτούν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να προετοιμάζεται επίθεση στο κρίσιμο λιμάνι της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν βορειοδυτικά από τη Χερσώνα στο Μικολάιβ, φέρνοντάς τις πιο κοντά στην Οδησσό. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να ετοιμάζεται χερσαία επιχείρηση και ναυτική εισβολή στην πόλη.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αποβατικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, προετοιμάζονταν για μια «επικείμενη» εισβολή στην Οδησσό. Αλλά προειδοποίησε ότι η δυναμική του πολέμου είχε αλλάξει γρήγορα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τις επόμενες ώρες», είπε ο Kirby την Παρασκευή. «Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που βγαίνουν από την Κριμαία, βαδίζοντας βορειοδυτικά μέσω της Χερσώνας, ξεκινούν τώρα μια επίθεση σε μια πόλη που ονομάζεται Mykolaiv που δεν είναι μακριά από την Οδησσό.»

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μια χερσαία οδό για να επιτεθούν στην Οδησσό ή ακόμα και αν πρόκειται να προχωρήσουν στην Οδησσό. Απλώς το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Μολδαβίας βρίσκεται σε συναγερμό εδώ και ημέρες μετά πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην ανατολική επαρχία της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές της χώρας —η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και απέχει λιγότερο από 60 χιλιόμετρα από την Οδησσό— ετοιμάζονται να εισέλθουν στον πόλεμο και να δημιουργήσουν τέταρτο άξονα εισβολής, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι η κατάληψη της Οδησσού θα είναι πρόκληση για τις ρωσικές δυνάμεις, επειδή οι Ουκρανοί στρατιώτες προετοίμαζαν αμυντικές θέσεις για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε χερσαία επίθεση. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ναυτικά της μέσα στη Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσει μια εισβολή, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν ξεκινήσει.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατιωτικές καθυστερήσεις της Ρωσίας επέτρεψαν στην Ουκρανία να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της θέσεις, καθιστώντας έτσι τις αμφίβιες επιχειρήσεις πολύ πιο δύσκολες. . . Επομένως, υπάρχει μια χερσαία και θαλάσσια απειλή για την Οδησσό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να κερδίσει η Ρωσία», είπε.

Η πρόοδος της Ρωσίας στο νότο έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση κοντά στο Κίεβο, όπου μια αυτοκινητοπομπή 60 χιλιομέτρων έχει σταματήσει βόρεια της πρωτεύουσας εδώ και αρκετές ημέρες. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προέλαση ανακόπηκε από διάφορους παράγοντες, όπως η ανατίναξη γεφυρών, οι ουκρανικές επιθέσεις και τα υλικοτεχνικά προβλήματα που αφορούν την προμήθεια τροφίμων και καυσίμων.

Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει «καμία αξιόλογη κίνηση» στα βόρεια και βορειοανατολικά της Ουκρανίας από την Πέμπτη, αλλά συνέχισαν να επιτίθενται σε πόλεις με πυραύλους και πυροβολικό. Είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν περίπου 10 χιλιόμετρα από τα κέντρα τόσο του Τσερνίχιβ όσο και του Χάρκοβο το απόγευμα της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας με τον ρωσικό στρατό για να μειώσει τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να προκύψει από τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από την Ουκρανία στον εναέριο χώρο δίπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ.

«Έχουν εκτοξεύσει πάνω από 500 [βλήματα] από την αρχή αυτής της εισβολής», είπε ο Kirby. «Νοιώσαμε ότι ήταν σημαντικό να έχουμε έναν μηχανισμό επικοινωνίας».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις