Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Τέλος οι «προεγγραφές» στον ΕΦΚΑ για έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας

 


Ρούλα Σαλούρου

salourou@euro2day.gr

Χωρίς την υποχρέωση να υποβάλλουν ασφαλιστική ενημερότητα  από τον ΕΦΚΑ θα μπορούν να κάνουν έναρξη εργασιών και μεταβολή

δραστηριότητας, στην Εφορία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες.

Σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ο φορέας εξέδωσε εγκύκλιο που διευκρινίζει την διαδικασία. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι για την έναρξη εργασιών και μεταβολή δραστηριότητας στη ΔΟΥ καταργείται η υποχρέωση «προεγγραφής» (απογραφικής δήλωσης) στον ΕΦΚΑ και δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ασφαλιστικό φορέα.

Προσοχή όμως, η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ, διενεργείται σε δεύτερη φάση, μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν σχετικής αίτησης του υπόχρεου, εφόσον βέβαια δεν υποβάλλει αίτημα αυτεπάγγελτα, με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού ταμείου.

Να σημειωθεί πως η διαδικασία  «προεγγραφής» στον e-ΕΦΚΑ,  μέχρι τη δημοσίευση της νέας διάταξης, αποτελούσε για τους μη μισθωτούς προαπαιτούμενο για την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και την οριστική υπαγωγή στην ασφάλιση του φορέα, όσων η έναρξη ασφάλισης συνδέεται με την έναρξη/μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.

Με την νέα διάταξη καταργείται:

1. Η υποχρέωση υποβολής απογραφικής δήλωσης (προεγγραφής) στον e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις εγγραφής/επανεγγραφής στον φορέα.

 2. Η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις μεταβολής εργασιών στην Φορολογική Διοίκηση.

Ο e-ΕΦΚΑ αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στον φορέα.

Οι ενδιαφερόμενοι  επαγγελματίες  υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη ημέρα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην ΔΟΥ και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας.

Ως ημερομηνία έναρξης της νέας διαδικασίας εγγραφής και υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ  ορίζεται η 22 Φεβρουαρίου 2022.

Σε περίπτωση παράλειψης ή εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης του υπακτέου στην ασφάλιση μη μισθωτού, η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα, δεδομένου ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα το μήνα έναρξης εργασιών.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις