Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Πολυμέτωπη η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

 


Ελληνοτουρκικά: Πολυεπίπεδη ήταν η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας που θέλησε να πουλήσει ψευτοτσαμπουκάδες με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η αντίδραση ήταν άμεση σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Γράφουν οι Κατερίνα Κατσαβού, δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος 

Ελληνοτουρκικά: «Απαράδεκτη, μη αποδεκτή η προκλητική στάση της Τουρκίας»

Το μπαράζ προκλήσεων της τουρκικής πλευράς κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Φινλανδή ομόλογό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τη Σάνα Μαρίν, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη και μη αποδεκτή συμπεριφορά

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Μίλησα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ πτέρυγα το ΝΑΤΟ».

Προειδοποιήσεις

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «η Τουρκία με τις προκλήσεις της υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και όσα συζήτησε με τη Σάνα Μαρίν.

Αιχμή το Ουκρανικό

«Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά, ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ηδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία, όπως είπα  ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησής μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».
Φρικαλεότητες
Οπως πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα έχουν δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπήματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη τη διερεύνηση των εγκλημάτων στη Μαριούπολη. Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε.

Αλληλεγγύη
H πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της μαζί με τη δική μας αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία. «Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε και τόνισε ακόμα ότι «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα στηρίζουμε τους πρόσφυγες».

Παραβίαση κυριαρχίας

Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σε ερώτηση αν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία -και αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες επαφές, κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες, για να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας- ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Με κανέναν τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης».

Ελληνοτουρκικά: Αυστηρό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη, «πάγος» στα ΜΟΕ και ενεργοποίηση της αεράμυνας

 Σκληρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και άνευ προηγουμένου παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για 34 ώρες. Πέραν των 168 παραβιάσεων, είχαμε 41 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά μας, όπως τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο, την Κάλυμνο, αλλά και από μικρότερες νησίδες, όπως οι Λειψοί, οι Αρκοί, η Καλόλιμνος και τα Ιμια. Η ελληνική πλευρά στο προχθεσινό μπαράζ θρασύτατων, προκλητικών και παράνομων ενεργειών αντέδρασε άμεσα.

Η αντίδραση

Πρώτα από όλα, «έβαλε στο ράφι» τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δηλαδή τις συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο κρατών που συναντώνται εναλλάξ σε Αθήνα και Αγκυρα. Μάλιστα, ήταν η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει προσεχώς την ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία.

Δεύτερον, η Ελλάδα ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Συμμαχική αεροπορική πολυεθνική άσκηση TIGER MEET. Και τρίτον, προχθές και χθες εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα μας, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στον οποίο επιδόθηκε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που δεν εμπίπτουν καθόλου στο πνεύμα της προ δύο μηνών συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν με θέα τον Βόσπορο.

Ξανά στο ναδίρ

Η Αθήνα επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι αντισυμμαχικές, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που το ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα ενεργό στην ουκρανο-ρωσική πολεμική αντιπαράθεση, και τα αεροσκάφη της Αγκυρας παραβίασαν πολλές φορές την ελληνική κυριαρχία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προφανώς, οι διμερείς σχέσεις πέφτουν εκ νέου στο ναδίρ. Η Ελλάδα ενημέρωσε παράλληλα την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τον ICAO, καθώς και τα κράτη-μέλη της τρέχουσας σύνθεσης του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας στα οποία προέβη η Αθήνα ήταν εντονότατα και έγιναν (με εντολή του Νίκου Δένδια) από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, στον Τούρκο πρέσβη. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη, και παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία.

Κλίμα έντασης

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αεράμυνα

Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναπτύχθηκαν χθες για τρεις ώρες με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας και δοκιμών ύστερα από το μπαράζ των εναέριων τουρκικών παραβιάσεων του τελευταίου 34ώρου.

Πρόκειται για συστήματα που βρίσκονται ήδη στα νησιά και μεταφέρονται σε χώρους διασποράς, τα οποία απλώς τέθηκαν δοκιμαστικά σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και, αν χρειαστεί, θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα έγινε συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου λαμβάνουν χώρα συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Σε ανακοίνωσή της, η Αγκυρα ,παραποιώντας την πραγματικότητα, υποστήριξε(!) ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις και για τα όσα συνέβησαν ευθύνεται η Αθήνα(!), που προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες κατά της Τουρκίας!! Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία σε διήμερη επίσκεψη, φιλοξενούμενος του μονάρχη.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις