Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ομπρέλα προστασίας για αδύναμες χώρες ETOIMAZEI η EKT

 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται σε ένα εργαλείο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια.

Οι οικονομολόγοι του οργανισμού σχεδιάζουν έναν μηχανισμό ασφαλείας τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να περιορίσει τις πιέσεις στις αγορές χρέους που προκαλούνται από κραδασμούς εκτός του ελέγχου μεμονωμένων κυβερνήσεων, είπαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μοιάζει το συγκεκριμένο εργαλείο, αν και θα περιλάμβανε πιθανώς αγορές ομολόγων σε κάποια μορφή για να συγκρατήσει τις αποδόσεις.

Ενώ η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι την άλλη Πέμπτη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αποκαλυφθεί άμεσα κάποιος τέτοιος μηχανισμός. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν αποφασίσει αν τελικά θα δημοσιοποιήσουν ένα τέτοιο εργαλείο εκτάκτου ανάγκης ή θα το κρατήσουν κρυφό μέχρι να χρειαστεί να το ενεργοποιήσουν, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της τράπεζας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων γύρισαν χαμηλότερα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού χρέους διαπραγματεύτηκε περίπου 2,35% σε σύγκριση με περίπου 2,40% προηγουμένως.

Οι παρασκηνιακές προετοιμασίες της ΕΚΤ υποδηλώνουν πώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη στιγμή που οι αγορές ομολόγων θα πρέπει για πρώτη φορά να ανταπεξέλθουν χωρίς να στηρίζονται σε μεγάλες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα μετά από περισσότερα από επτά χρόνια σχεδόν αδιάκοπων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διέκοψαν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον περασμένο μήνα και στοχεύουν να σταματήσουν το τακτικό πρόγραμμα το τρίτο τρίμηνο.

Η δημιουργία ενός νέου εργαλείου εκτάκτου ανάγκης σε ένα σχετικά ομαλό περιβάλλον μπορεί να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα προηγείται του παιχνιδιού αντί να τρέχει να προλάβει την καταστροφή. 

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT του πρώην προέδρου Μάριο Ντράγκι το 2012 και το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων το 2020 παρουσιάστηκε μετά την οικονομική αναταραχή που είχε πλήξει την ευρωζώνη.


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις