Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Κορονοϊός: «Κλείδωσε» η χρονική επέκταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης – Οι λεπτομέρειες


Τη στιγμή που η κατάργηση των πιστοποιητικών έχει μετατεθεί χρονικά και θα συζητηθεί εάν θα γίνει από τον Μάιο, νωρίτερα έρχεται η επέκταση της διάρκειας ισχύος τους. Πρόκειται για κάτι που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Παρασκευή και αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινωθεί επίσημα.

Η αλλαγή αφορά στη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να εναρμονιστούν με ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιο συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού (με δύο δόσεις) θα ισχύει εννέα μήνες και το πιστοποιητικό νόσησης έξι μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εleftherostypos.gr οι ειδικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά ως προς την αλλαγή αυτή, που ουσιαστικά γίνεται για πρακτικούς λόγους, εξυπηρετώντας τους επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα οι οδηγίες που ίσχυαν στην Ελλάδα ήταν διαφοροποιημένες σε σχέση με αυτές της Ε.Ε και η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού ήταν επτά μήνες και μετά χρειαζόταν τρίτη δόση, διαφορετικά κάποιος αντιμετωπιζόταν ως ανεμβολίαστος. Επιπλέον, το πιστοποιητικό νόσησης διαρκεί τρεις μήνες.

Οι ειδικοί δεν θεωρούν πρόβλημα την αλλαγή της ισχύος των πιστοποιητικών σε αυτή τη φάση, με εμβολιασμένο και με την τρίτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οπως λένε, η “σφιχτή” διάρκεια των πιστοποιητικών είχε αποφασιστεί εν μέσω του τεράστιου κύματος της Ομικρον και προκειμένου να σπεύσουν οι πολίτες τόσο για αναμνηστική δόση όσο και για εμβολιασμό γενικά αφού έχει αποδειχθεί πλέον από πληθώρα μελετών ότι η νόσηση παρέχει πολύ κατώτερο επίπεδο προστασίας συγκριτικά με τον εμβολιασμό. 

Σήμερα, είναι ελάχιστοι όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση και πολύ λίγοι όσοι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν εμβολιαστεί πριν ή μετά. Επομένως, το νέο αυτό μέτρο αφορά περισσότερο στους επισκέπτες που έρχονται και θα έρθουν στην Ελλάδα.

Αλλωστε, θεωρείται θέμα χρόνου να καταργηθεί η υποχρέωση επίδειξης των πιστοποιητικών για πρόσβαση σε διάφορους χώρους. Υπήρχαν σενάρια ότι αυτό θα συμβεί στη χώρα μας ακόμη και μέσα στον Απρίλιο αλλά έχει μετατεθεί στον Μάιο με δεδομένη την αύξηση κρουσμάτων που έφερε η εξάπλωση της Ομικρον 2. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποιους χώρους θα καταργηθεί ενώ θεωρείται πιθανή η επαναφορά του σε μεγάλη έξαρση της πανδημίας, για παράδειγμα το φθινόπωρο. Ετσι, κρίνεται αναγκαίο η χώρα μας να είναι εναρμονισμένη με τις άλλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υπάρχουν κοινές οδηγίες.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις