Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς έκλεισε το ταξίδι στις ΗΠΑ - Τι θα συζητήσουν με τον Μπάιντεν

 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού ΟίκουQ «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να καλωσορίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού προσφέρει μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας διμερή συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις τρέχουσες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για τη στήριξη του ουκρανικού λαού και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή συνεργασία μας σε διεθνείς προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια της ενέργειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας εδώ και γενιές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι αυτό του έλληνα πρωθυπουργού προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει τον Δεκέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Washington Post.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» είπε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προετοιμασία προφανώς και συνέβαλαν και αμερικανοί γερουσιαστές οι οποίοι εδώ και χρόνια τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας μαζί με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον στενό συντονισμό

Σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον συντονισμό των ενεργειών από Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με τις «απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία» από πλευράς Ρωσίας.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον στενό συντονισμό μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη.

Constructive discussion with @SecBlinken. Greece and the U.S. continue our close coordination as NATO Allies against Russia’s unprovoked military attacks on Ukraine.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 21, 2022

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις