Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

OYKPANIA: Γιατί η Pωσία επιστρατεύει δελφίνια στην Mαύρη Θάλασσα


 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια «στρατιά» από εκπαιδευμένα δελφίνια στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Πιθανολογείται ότι τα δελφίνια αυτά θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον ρωσικό στόλο από μια υποβρύχια επίθεση.

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και συμπέρανε ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία επιστρατεύει δελφίνια για να υπερασπιστούν τον στόλο της: Στο παρελθόν, ο ρωσικός στόλος είχε χρησιμοποιήσει δελφίνια για να ανακτήσει αντικείμενα και να αποτρέψει τους εχθρικούς δύτες.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας που κατέλαβε η Μόσχα το 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, ενώ βρίσκονται εκτός εμβέλειας από πυραύλους, είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Αντίστοιχα με τη Ρωσία, δελφίνια είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν και η Ουκρανία, σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στα πλαίσια ενός σοβιετικού προγράμματος που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η ΕΣΣΔ όσο και οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει τη χρήση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα δελφίνια χρησιμοποιούνταν κυρίως για τον ηχοεντοπισμό υποθαλάσσιων αντικειμένων, όπως οι νάρκες.

Υπολογίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πάνω από 28 εκατομμύρια δολάρια για τα «στρατεύματα» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων τους, τα οποία εκπαιδεύονται ακόμα και για να συμμετέχουν σε συγκρούσεις.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις