Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Σαν Χιροσίμα! Τρόμος σε Βαλκάνια-Περίπτωση έκρηξης στις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών

 


Γιώργος Μοτσάκος

Περίπου 21500 τόνους πυρομαχικών έχουν αποθηκευθεί μόνο στις αποθήκες στην Kolbasna και οποιαδήποτε έκρηξη θα συγκρίνονταν με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας 10 κιλοτόνων,

παρόμοια με αυτή της Χιροσίμα-Συνεχείς πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών drones σε Υπερδνειστερία ένδειξη πιθανής κρίσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Γύρω στο μεσημέρι χθες, ένα κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της USAF τύπου Northrop Grumman RQ-4B (reg. 11-2046, διακριτικό FORTE10), απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Sigonella στην Σικελία, για να εκτελέσει μια αποστολή επιτήρησης στο θέατρο του Εύξεινου Πόντου.


Το πρώτο μέρος της αποστολής πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας ενώ ένα δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε στον Εύξεινο Πόντο.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με προηγούμενες αποστολές, το drone έφτασε πιο κοντά στην ακτή της Κριμαίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, το Global Hawk ήταν σε θέση να παρακολουθεί τη δυτική Ουκρανία, και φυσικά την Υπερδνειστερία, στην οποία ει πέσει πάνω το ΝΑΤΟ όπως δείχνουν όλα.

Τεράστιος Κίνδυνος για Βαλκανια και Ευρώπη σε περίπτωση πιθανής έκρηξης στις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στην Υπερδνειστερία

Τα μέσα ενημέρωσης από την Υπερδνειστερία ανέφεραν χθες περιστατικό με πυρά στην περιοχή των τεραστίων στρατιωτικών αποθηκών κοντά στο χωριό Kolbasna, δίπλα στα ουκρανικά σύνορα.

Η αποθήκη πυρομαχικών στην Kolbasna όμως, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ είναι γνωστό ότι στην Υπερδνειστερία γενικά, υπάρχουν οι μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών της Ευρώπης,με τον κίνδυνο να ελοχεύει πρώτα φυσικά για τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα Σεργκέι Μάρκοφ, “η Ρουμανία βρίσκεται πίσω από όλες τις ενέργειες στην περιοχή”.

“Η Ρουμανία έχει προετοιμάσει στρατό για την εισβολή στην Υπερδνειστερία από το έδαφος της Μολδαβίας.

Μέρος του ρουμανικού στρατού είναι ντυμένος με στολές των μολδαβικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, η Ρουμανία ήθελε από καιρό να πραγματοποιήσει το Anschluss της Μολδαβίας και τώρα η Πρόεδρος Sandu και το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης της αποτελείται από υπηκόους και πράκτορες της Ρουμανίας.

Γιατί θα κινηθεί η Ρουμανία σε κάτι τέτοιο;

Πρώτον, η πλειοψηφία των Μολδαβών πολιτών ήταν παλιά κατά της εισβολής, αλλά στην παρούσα κατάσταση, κανείς δεν θα τους ρωτήσει.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά της κατάληψης της Μολδαβίας, αλλά τώρα έχασε το δικαίωμα ψήφου και πιέζεται από τους Αμερικανούς.

Τρίτον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως απάντηση. Προηγουμένως, φοβόντουσαν μια ισχυρή ρωσική στρατιωτική απάντηση, αλλά τώρα η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να εισέλθει ταχέως στην Υπερδνειστερία, επειδή πολεμά με τον ουκρανικό στρατό.

Πώς όμως σχεδιάζει η Ρουμανία να καταλάβει την Υπερδνειστερία και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία σε αυτή την περίπτωση, της οποίας οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή;

Στην Υπερδνειστερία από τον Δεκέμβριο, εκπαιδευτές και πράκτορες του ΝΑΤΟ προετοιμάζουν τις κινήσεις τους με τη συμμετοχή και τη βοήθεια, πρακτόρων τους, που διεξάγουν  ανατρεπτικές δραστηριότητες.

Θέλουν να σύρουν την Υπερδνειστερία στην πολεμική κλιμάκωση που λαμβάνει χώρα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, για αυτό είχαμε αυτά τα περιστατικά εχθές.

Μένει να φανεί αν όλοι αυτοί, χρησιμοποίησαν drones ή αν εισήλθε κάποια είδους ομάδα δολιοφθοράς, που κουβαλούσε drones μικρής εμβέλειας όπως κάνει το ISIS.

Έτσι, η κατάσταση θερμαίνεται όχι μόνο στο μέτωπο του Ντονμπάς, αλλά ήδη στο μέτωπο της Υπερδνειστερίας”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.

“Εκτιμάται ότι ο επόμενος στόχος είναι οι μεγάλες ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών”, παραδέχεται ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Υπερδνειστερίας Alexander Shcherba.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το υλικό που υπάρχει στις αποθήκες αυτές φτάνει περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Αν χτυπηθούν αυτές οι αποθήκες, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και θα επηρεάσουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και τους κοντινούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών», είπε ο Shcherba.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, από 19 χιλιάδες έως 21 χιλιάδες 500 τόνους πυρομαχικών έχουν αποθηκευθεί επί του παρόντος, μόνο στις αποθήκες στην Kolbasna, αποτελούμενες από οβίδες, βόμβες, νάρκες, χειροβομβίδες, φυσίγγια με όγκο 2500 σιδηροδρομικών βαγονιών.

Οποιαδήποτε πιθανή έκρηξη των υπαρχόντων πυρομαχικών μπορεί να συγκριθεί με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας 10 κιλοτόνων που έπεσε στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945”, δήλωσε ο Στσέρμπα, ο οποίος είναι επίσης σίγουρος ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών.

«Προφανώς, η Δύση ενδιαφέρεται άμεσα να σύρει την Υπερδνειστερία στην ουκρανική σύγκρουση. Εάν συμβεί αυτό, θα εμφανιστεί ένα νέο μέτωπο», δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ειδικός και στο Valdai Club.

«Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ειλικρινά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αποδυναμώσουν το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας όσο το δυνατόν περισσότερο. Και όσο περισσότερα μέτωπα, τόσο περισσότερες δυνάμεις θα πρέπει να στείλουν.

Αυτή είναι η λογική του εγκλωβισμού των δυνάμεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην επιχείρηση στην Ουκρανία», εξήγησε ο ειδικός.

«Ένα άλλο πράγμα είναι ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μολδαβία. Το Κίεβο, για παράδειγμα, δεν έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα ούτε στην περιοχή της Χερσώνας, ούτε στο Μικολάεφ. Και αν η Ρωσία προκληθεί, τότε μπορεί να έχουμε κρίση στην Υπερδνειστερία, αλλά τότε θα επηρεαστεί ολόκληρη η Μολδαβία», λέει ο Tkachenko.

«Το Κρεμλίνο παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και τα νέα που έρχονται από εκεί προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε για κάποιους που μιλούσαν για  μεγάλη “φωτιά” στα Βαλκάνια, που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

 

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις