Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Σε ετοιμότητα οι φρουροί του Αιγαίου μετά τις τουρκικές προκλήσεις


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας στα νησιά, μετά την χθεσινή κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 41 υπερπτήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, ωστόσο μετά τις συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας που είναι εγκατεστημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κατά τη διάρκεια σημαντικών ασκήσεων, που προβλέπουν τη λειτουργία τους.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια και αν απαιτηθεί η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά θα εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα εγκλωβισμού των εχθρικών αεροσκαφών -και φυσικά αν υπάρξει κλιμάκωση- την κατάρριψή τους.

Αφότου έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαναν ότι πρόκειται για «ασκήσεις ετοιμότητας», δηλαδή για εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Μητσοτάκης για παραβιάσεις: Κατέστησα σαφές στον Στόλτενμπεργκ ότι τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (28/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος και η Κάρπαθος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι “αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Δείτε τα χαρακτηριστικά tweet του Πρωθυπουργού

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις