Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Δωρεάν WiFi σε πάρκα και πλατείες στην Ελλάδα – Τότε θα υλοποιηθεί / Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

 


Δωρεάν WiFi: Ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα είναι έτοιμο να έρθει στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Σε άλλο επίπεδο αναμένεται να περάσει η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας στο Ίντερνετ με το project που είναι έτοιμο να υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια από την σύλληψη της ιδέας, αλλά τελικά φαίνεται πως το σχέδιο για δωρεάν WiFI σε 2.500 πλατείες, πάρκα και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού σε όλη την Επικράτεια μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Δείτε αναλυτικά…

Δωρεάν WiFi: Πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται

Την προηγούμενη εβδομάδα αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι που θα αναλάβουν την εγκατάσταση και παραμετροποίηση των δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω συμφωνίας πλαίσιο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους ΟΤΕ, Vodafone-Cosmos Business Systems και Wind.

Ακόμη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην διακήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την αξιολόγηση της απόδοσης των σημείων πρόσβασης που θα προτείνουν οι Δήμοι, αλλά και τον συντονισμό μεταξύ των εταιρειών που θα εγκαθιστούν τα WiFi, των Δήμων και των υπηρεσιών του υπουργείου.

Στόχος είναι το έργο WiFi4GR να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να προχωρά σταδιακά, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο φυσικό αντικείμενο, εκτενή γεωγραφική διασπορά και από ένα μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων συντελεστών με διαφορετικούς ρόλους, εξειδίκευση και αρμοδιότητες.

Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Δήμοι θα προτείνουν τα σημεία πρόσβασης και στη συνέχεια θα παρακολουθείται η διαδικασία, από την έγκριση των απαραίτητων αδειών, την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και την παρακολούθηση της κατάστασης του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Δωρεάν WiFi: Τι θα περιλαμβάνει

Στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. Η διαθέσιμη ταχύτητα download θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 Mbps, εκτός και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοιες ταχύτητες, οπότε θα επιλέγεται πάντα η μέγιστη δυνατή.

Για το σκοπό αυτό θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα πρέπει να διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά: Χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής- μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων, σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.α. Ο στόχος είναι η κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Ίντερνετ και στο μετρό

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ θα έχουν οι επιβάτες στο μετρό της Αθήνας.

Οι επιβάτες στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας θα έχουν ξανά δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, οι επιβάτες στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας θα έχουν ξανά δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς, σύμφωνα με την Athens Transport, η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσουν σε μνημόνιο συνεργασίας με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών.

Το Υπουργείο θα αναλάβει την υλοποίηση του project, ενώ η ΣΤΑΣΥ θα προσφέρει σε αντάλλαγμα δωρεάν διαφημιστική προβολή των ψηφιακών υπηρεσιών που μπορεί να βρει ο πολίτης στο gov.gr στους χώρους που ούτως ή άλλως παρέχει σε διαφημιζόμενους (όπως στο εσωτερικό των συρμών ή στις στάσεις).

Η πρώτη εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού έγινε το 2013 σε δοκιμαστική μορφή μετά από τις πρώτες εξαγγελίες του 2011 από τον Υπουργό Υποδομών της τότε κυβέρνησης, κ. Ραγκούση.

Τότε, λειτούργησε σε 7 σταθμούς, όμως δεν συντηρήθηκε και μοιραία σταμάτησε να λειτουργεί και να παρέχεται στους επιβάτες.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δωρεάν ίντερνετ

Εδώ και λίγες εβδομάδες, ο Δήμος της Αθήνας έκανε ακόμη ένα σημαντικό ψηφιακό βήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα κόστος, σε 11 σημεία της πόλης.

Μάλιστα, τα δίκτυα ελεύθερου Wi-Fi βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, εξοικονομώντας δεδομένα αλλά και χρήματα.

Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του, το πρόγραμμα έχει προσφέρει δωρεάν ίντερνετ σε περισσότερους από 100.000 χρήστες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 300.000 μοναδικές συνδέσεις.

Τα σημεία στα οποία παρέχεται δωρεάν ασύρματο δίκτυο στους πολίτες είναι τα εξής: Πλατεία Συντάγματος, Λυκαβηττός, Πλατεία Ηρώων (Πλ. Ψυρρή), Πλατεία Κοτζιά, Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2), Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50), Λιοσίων 22, Πλατεία Καραμάνου, 1ο Κοιμητήριο Αθηνών και ΚΕΠ Πλατείας Βικτωρίας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις