Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η Δύση προσπαθεί να διασώσει το Τάγμα Αζόφ από το Azovstal – Β.Ζελένσκι: «Συμμετέχουν μεσολαβητές και κράτη»

 


Η Δύση έχει “πέσει” πάνω από το Azovstal και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασώσει το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ που έχει οχυρωθεί μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα του Azovstal, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Πλέον όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Β.Ζελένσκι έχουν βάλει μπροστά και την διπλωματία για να τους σώσουν ( και να μεταφερθούν σε άλλο τμήμα του πεδίου των επιχειρήσεων) την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν συνεχώς όπλα μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι εγκρίθηκε ακόμα ένα πακέτο όπλων.

Ο  Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η αξία της νέας στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.

Ο Μπάιντεν ζήτησε παράλληλα από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που όπως είπε «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν και παραμένουν μέσα με τους αμάχους (χωρίς κανείς να μπορεί να πει αν είναι με την θέλησή τους ή εν είδος ομηρίας).

Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Azovstal,

“Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις