Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

EKTAKTO συνολικό επίδομα έως 1.350 ευρώ: Οι δικαιούχοι, πότε οι πληρωμές


 επίδομα: Ανάσες για χιλιάδες νοικοκυριά τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται να πληρωθούν δύο επιδοτήσεις. Δείτε αναλυτικά…

Δύο σημαντικές επιδοτήσεις πρόκειται να «ανοίξουν» τον Ιούνιο, η μια αφορά την αποζημίωση που θα λάβουν οι καταναλωτές για το ρεύμα και η δεύτερη την επιδότηση για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η διαδικτυακή πλατφόρμα πρόκειται να ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε:

«Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο, τόσο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».

Ακόμα, έγινε σαφές πως εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.

Οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε επίσης ότι εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

επίδομα: Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος, για να αντικαταστήσει έως και τρεις συσκευές με έκπτωση από 35% έως 50%.

Tο ποιος θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Πώς θα λειτουργεί το point system

Tο ποιος θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

επίδομα: Οι δικαιούχοι για το εκπτωτικό κουπόνι

Παρότι, αρχικά, ο στόχος του υπουργείου ήταν η επιδότηση να αφορά 200.000 νοικοκυριά, τελικά ανακοινώθηκαν 350.000.

Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, «κόφτης».

επίδομα: Αυτά είναι τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Ενδεικτικά, τα ποσά του εκπτωτικού κουπονιού, σε πραγματικές τιμές, υπολογίζονται ως εξής:

Air-condition: 300 ευρώ

Ψυγεία: 300 ευρώ

Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

πλυντήρια ρούχων
πλυντήρια πιάτων
ηλεκτρικές κουζίνες
Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση συσκευών

Θα χρειαστεί να έχετε τα εξής δύο στοιχεία:

Κωδικούς Taxisnet
ΑΦΜ

Όπως έχει δηλώσει το παρελθόν ο κ. Σκρέκας, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Επιδότηση από 18 έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Παράλληλα, η αποζημίωση για το ρεύμα αφορά δικαιούχους με εισόδημα κατώτερο των 45.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ με βάση το ποσό της επιβάρυνσης, αφαιρώντας την επιδότηση της κυβέρνησης και της έκπτωσης των παρόχων.

Ειδικότερα, δείτε πόσα θα λάβετε με βάση το ποσό επιβάρυνσης

Επιβάρυνση 30 ευρώ: Αποζημίωση 18 ευρώ

Επιβάρυνση 300 ευρώ: Αποζημίωση 180 ευρώ

Επιβάρυνση 600 ευρώ: Αποζημίωση 360 ευρώ

Επιβάρυνση 1000 ευρώ: Αποζημίωση 600 ευρώ

Σημειώνεται πως σε περίπτωση επιβάρυνσης άνω των 1.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα λάβει και πάλι 600 ευρώ, καθώς είναι το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης.

Επίδομα ρεύματος: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιστροφές έως 600 ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις