Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Δείτε live την παρέλαση στην KOKKINH Πλατεία - Τι θα ανακοινώσει οπ Πούτιν


 Ξεκίνησαν την Δευτέρα στη Ρωσία οι παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί στη σκιά της αποκαλούμενης από το Κρεμλίνο «ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία» σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και η ομιλία Πούτιν δύο ώρες αργότερα.

Επίδειξη ισχύος με υπερσύγχρονα όπλα και επιθετική ρητορική αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των σημερινών εορτασμών για την «Ημέρα της Νίκης». Λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η σημαντική αυτή ημέρα για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας προσλαμβάνει φέτος ιδιαίτερες διαστάσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προϊδέασαν την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες για την έναρξη της δεύτερης φάσης του αιματηρού πολέμου που διεξάγει η Μόσχα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Δείτε live 



«Ενα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον» ευχήθηκε στους Ουρανούς ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, προκαλώντας οργή στη χώρα που καταστρέφεται από την αιματηρή ρωσική εισβολή. Με ειρωνικούς τόνους και προπαγανδιστικές αναφορές, ο Πούτιν αναφέρθηκε στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, τονίζοντας ότι, «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»!

Οι δηλώσεις του έπεισαν τη Δύση πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα κηρύξει το τέλος του πολέμου σήμερα, ενώ θα γιορτάζεται στη Μόσχα με λαμπρές εκδηλώσεις η «Ημέρα της Νίκης» (που σηματοδοτεί την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης προς την 9η Μαΐου του 1945). Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως, ενώ οι Ρώσοι θα γιορτάζουν και ο κόσμος θα παρακολουθεί τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν θα προειδοποιήσει για κλιμάκωση των επιχειρήσεων -πιθανότατα θα μιλήσει για γενική επιστράτευση- και θα επαναλάβει τις απειλές για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν πως οι σημερινοί εορτασμοί θα δώσουν την ευκαιρία στον Ρώσο ηγέτη να επιτεθεί συλλήβδην στους «εχθρούς της Ρωσίας» (ίσως να κατονομάσει τις δυτικές χώρες), ενώ θα παρελαύνουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα με δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων ή θα πετούν μαχητικά σε σχηματισμό «Ζ» (όπως έγινε στις πρόβες), το διακριτικό που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι στη διάρκεια της παρέλασης θα πετά πάνω από το πλήθος και το τεράστιο Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον Ρώσο πρόεδρο, με σκοπό να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Στις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του, που απηύθυνε στον ρωσικό λαό αλλά και στις φιλορωσικές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε ότι «καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», πρόσθεσε, υπονοώντας τους Ουκρανούςενώ επαίνεσε το στρατό του, που «μάχεται για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών από τη ναζιστική βρομιά».

Δηλώσεις για την επέτειο τερματισμού του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε μια συναισθηματική και σύντομη ομιλία με φόντο τις καταστροφές του σημερινού πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «το κακό επέστρεψε στην Ουκρανία, ξανά! Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό. Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία». Ο Ζελένσκι βεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι «κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες», καταλήγοντας ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο Πούτιν θα ανακοινώσει επιστράτευση ή επίσημη κήρυξη πολέμου. Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι «η Ρωσία έχει προχωρήσει σε καλυμμένη κινητοποίηση και ο Πούτιν ετοιμάζεται να την ανακοινώσει ανοικτά», αν και μέχρι τώρα έχει αποκρύψει από τους Ρώσους τι ακριβώς γίνεται στην Ουκρανία, φοβούμενος τις αντιδράσεις. Ο Μπουντάνοφ είπε ότι αποστέλλονται μέσω Διαδικτύου φύλλα πορείας.

«Η κήρυξη γενικής κινητοποίησης θα προκαλέσει μεγάλη δυσθυμία», τόνισε και ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Πάβελ Λούζιν στην εφημερίδα «Guardian», θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να γίνει και δεν το έχει κάνει στο παρελθόν η Ρωσία.

Αλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Πούτιν θα μιλήσει για κατάληψη της Μαριούπολης και της Χερσώνας – γι’ αυτό οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που αποτελεί τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη μαρτυρική περιοχή της Μαριούπολης. Η Ρωσία έχει στραφεί στο νότιο-νοτιοδυτικό μέτωπο τώρα. Μετά τη Μαριούπολη, βομβαρδίζει την Οδησσό και το Μικολάιβ, τις δύο μεγάλες πόλεις δυτικά της Χερσώνας. Σφοδρές μάχες έγιναν και στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Στο ανατολικό μέτωπο, στο Ντονμπάς, οι επιθέσεις συνεχίζονται με πιο αργό ρυθμό.

Πρόκειται για τη «δεύτερη φάση του πολέμου», όπως βεβαιώνει ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, υποστηρίζοντας ότι «ο Πούτιν θεωρεί ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», γι’ αυτό και θα κλιμακώσει τις επιθέσεις και ίσως επεκτείνει την έκταση του πολέμου στο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις