Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

NEA METPA BOMBA! Εως 27°C η θερμοκρασία στα κλιματιστικά το καλοκαίρι


 κλιματιστικά πλαφόν: Απίστευτο και όμως αληθινό! Εξετάζεται να μπει πλαφόν το καλοκαίρι στη χρήση των κλιματιστικών. Δραματικές εξελίξεις…

Σχέδιο σε δύο επίπεδα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επάρκεια της χώρας σε ρεύμα και φυσικό αέριο ξεδιπλώνει η κυβέρνηση εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η απειλή Πούτιν για διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου σε κράτη που θα αρνηθούν την πληρωμή των ποσοτήτων που αγοράζουν σε ρούβλια έχει σημάνει συναγερμό για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Ετσι, στον τομέα του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φωτιστικών και των ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19-20 βαθμούς τον χειμώνα.

Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Αντίστοιχης κλίμακας σχέδιο είχε υλοποιηθεί και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας.

Τότε μάλιστα είχαν οριστεί και υπεύθυνοι υπάλληλοι για την τήρηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ακόμα και το κλείσιμο των παραθύρων που ήταν άσκοπα ανοιχτά.

κλιματιστικά πλαφόν: Αναβάθμιση κτιρίων

Η μεγαλύτερη όμως παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα για τη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό της να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του «Ηλέκτρα» θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2,5 εκατ. τ.μ.).

Η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο οποίος προβλέπει ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης έως το έτος 2030.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ οι παρεμβάσεις θα αφορούν κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΝΠΔΔ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία, ΑΕΙ, σχολεία, γραφεία, καθώς και λοιπές χρήσεις κτιρίων, που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ή είναι ΝΠΔΔ (κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λπ.).

ασφαλεια εφοδιασμου

Πέραν αυτών όμως, η κυβέρνηση προχωρά και σε μέτρα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα ενοικιαστεί για 12 μήνες έναντι 20 εκατ. ευρώ πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη για τη λειτουργία περισσότερων ωρών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο, ενώ ταυτόχρονα το σχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα λειτουργίας σταθμών παραγωγής ρεύματος με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο.

κλιματιστικά πλαφόν: Τι έκανε η Ιταλία με το πλαφόν στα κλιματιστικά

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο, η χώρα αποφάσισε να «δουλεύει» τον κλιματισμό των κτιρίων με «κόφτη» προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση και την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια.

«Η Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και τελικά θα μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος, για να αντικαταστήσει έως και τρεις συσκευές με έκπτωση από 35% έως 50%.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο.

Tο ποιος θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

κλιματιστικά πλαφόν: Οι δικαιούχοι για το εκπτωτικό κουπόνι

Παρότι, αρχικά, ο στόχος του υπουργείου ήταν η επιδότηση να αφορά 200.000 νοικοκυριά, τελικά ανακοινώθηκαν 350.000.

Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, «κόφτης».

Αυτά είναι τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα ποσά του εκπτωτικού κουπονιού, σε πραγματικές τιμές, υπολογίζονται ως εξής:

Air-condition: 300 ευρώ
Ψυγεία: 300 ευρώ
Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις