Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

NEA MYΣTIKH δημοσκόπηση Μαξίμου: «Εξανεμίστηκε» η διαφορά με τον ΣYPIZA – Για 75-80 έδρες παλεύουν και οι δύο - Γιατί το KINAΛ ζητά ξαφνικά εκλογές


 Γνωστά έγιναν τα αποτελέσματα της μυστικής δημοσκόπησης του Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι φοβίες των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκαν. 

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ «εξανεμίστηκε», γι’ ακρίβεια, φαίνεται να είναι περίπου στο 2%. 

Η «γαλάζια» παράταξη φαίνεται να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 24-25%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 23%. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι τα πάντα είναι ρευστά, ενώ και τα δύο κόμματα αναμένεται να παλέψουν για 75-80 έδρες. 

Η αγωνία, μάλιστα, των υπουργών που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού και των βουλευτών διογκώνεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταγράψει περίπου 70-80 απώλειες στην κάλπη της απλής αναλογικής αν η ΝΔ δεν υπερβεί τα σημερινά δημοσκοπικά της ποσοστά

Υπενθυμίζεται ότι, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο Κ.Μητσοτάκης φέρεται να είπε προς τους υπουργούς ότι μπορεί να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους ώστε να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων βουλευτών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί τις χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου, επιρρίπτοντας όμως τις σχετικές ευθύνες στους υπουργούς.

Όπως αναφέρουν δε με αιχμηρή διάθεση, «οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διέρρεαν επί πολλές εβδομάδες τα εκλογικά σενάρια, με αποτέλεσμα υπουργοί και βουλευτές να προτάξουν το θέμα της πολιτικής τους επιβίωσης». Θυμίζουν, τέλος, ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να θέσει σε εγρήγορση το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ -σε πρόσφατες προσυνεδριακές εκδηλώσεις- τροφοδότησε τη σχετική συζήτηση.

Αυτό που πρέπει κάποιος να σημειώσει είναι ότι το ΚΙΝΑΛ ζήτησε για πρώτη φορά εκλογές, δια του αρχηγού του Ν.Ανδρουλάκη. Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ έχουν δείξει να έχουν «κολλήσει» περίπου στο 12% και όπως διαρρέεται ο λόγος που θέλουν άμεσα εκλογές είναι για να μην μπορέσει κάποιο άλλο κόμμα να αυξήσει τα ποσοστά του.

Αυτή τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, καθώς θα είναι ο «παίκτης» που ο νικητής των εκλογών θα τον θέλει μαζί του, ώστε να μπορέσει να συγκυβερνήσει (θα χρειαστεί και τρίτο κόμμα). Αν κάποιο κόμμα αυξήσει ξαφνικά τα ποσοστά του, τότε το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να χάσει αυτό το ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις