Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Oι HΠΑ ενισχύουν τον 6ο στόλο τους στη Mεσόγειο -Πως αυτό μπορεί να αποτρέψει μια ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο


 Ειδική στρατιωτική ανάλυση

"Ένα από τα προβληματικά παράκτια πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει  "καταπλεύσει" στην Ευρώπη",

είναι ο τίτλος άρθρου  έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Αν και  ήταν ένας σημαντικός και ακριβός πονοκέφαλος, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε το USS Sioux City, ένα από τα πολεμικά πλοία Littoral Combat (LCS) κλάσης Freedom  στη Νάπολη της Ιταλίας για να τεθεί σε  υπηρεσία στον Έκτο Στόλο.

«Η ανάπτυξη του Sioux City μάς επιτρέπει να ενσωματώσουμε τη μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα του LCS στον ήδη ποικιλόμορφο στόλο μας», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Gene Black, Διοικητής του έκτου στόλου των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας:

«Η ευελιξία των πολεμικών πλοίων Littoral τους επιτρέπει να επιχειρούν τόσο σε περιβάλλοντα κοντά στην ακτή όσο και σε περιβάλλον ανοιχτής θάλασσα, ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε ασφάλεια και σταθερότητα σε όλο το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Το πλοίο βρίσκεται στα ιταλικά ύδατα προκειμένου  να βοηθήσει τις «ΗΠΑ και τα συμφέροντα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την Αφρική». Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης συμπίπτει με τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες , γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Έκτος στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ στο δελτίο τύπου του.

«Το USS Sioux City είναι ένα πολεμικό πλοίο έτοιμο για μάχη επανδρωμένο από μάχιμους Ναύτες, οι οποίοι είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για να εκτελέσουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί», δήλωσε ο Διοικητής του πλοίου, Scott Whitworth. «Αυτή η ανάπτυξη θα διευρύνει τη συνάφεια αυτών των πλοίων, ιδιαίτερα την ικανότητά τους να ανακουφίζουν μεγαλύτερα πλοία επιφανείας σε βασικές περιοχές ανάλογων αποστολών».

Η ανάπτυξη έρχεται όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Διοικητής του 2ου στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος αναπτύχθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, συζήτησε τον περασμένο μήνα την πρώτη ανάπτυξη αυτού του στόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.  Ο Ναύαρχος Daniel Dwyer αρνήθηκε να συνδέσει την ανάπτυξη και την εισβολή της Ρωσίας, αλλά κατέστησε σαφές ότι η πρόθεση του στόλου ήταν να ενισχύσει τους δεσμούς με διάφορους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας και δραστηριοποιείται σε θάλασσες που χωρίζουν την Ευρώπη από την Αφρική, ενώ ο 2ος στόλος των ΗΠΑ εδρεύει στο Norfolk,  και εστιάζει στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Πλοία μάχης Littoral

Αντιπροσωπευόμενα από δύο κατηγορίες, τα Littoral Combat Ships είναι μοναδικά σχέδια. Με σκοπό να είναι εξαιρετικά αρθρωτό και πολύ γρήγορο, τα ραγδαία έξοδα του πλοίου προκάλεσαν τη διακοπή ενός προγράμματος με εντολή του Κογκρέσου και τον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος LCS.

Εκτός από το υψηλό κόστος λειτουργίας ,η λειτουργία ενός LCS κοστίζει σχεδόν όσο ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke,τα πλοία της κλάσης Freedom έχουν επίσης υποστεί αρκετές σημαντικές  βλάβες ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα. Οι επισκευές, αν και είναι δυνατές, είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.

Παρά το αυξανόμενο κόστος του LCS, εξακολουθούν να είναι τρομερά πολεμικά πλοία. Η δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού σημείωσε ότι το USS Sioux City επωφελείται από χαρακτηριστικά υψηλής ταχύτητας και ευκινησίας που επιτρέπουν στο πλοίο να αναλαμβάνει «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, δεσμεύσεις συνεργασίας για την ασφάλεια του θεάτρου και περιπολίες ελευθερίας ναυσιπλοΐας».

Η δήλωση του Έκτου Στόλου που καλύπτει την ανάπτυξη αναφερόταν επίσης στα πιθανά προφίλ αποστολής του πλοίου, τα οποία έγκειται στο «να διατηρούν ανοιχτές τις κρίσιμες θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές, την αποτροπή των συγκρούσεων και την ενίσχυση των συνεργασιών με άλλες χώρες».

Το πλοίο φέρει δύο ελικόπτερα MH-60S Seahawk από το Helicopter Sea Combat Squadron 22.

Μια χώρα η οποία  είναι πιθανότατα στην πρώτη γραμμή της σκέψης του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Αν και είναι πολύ απίθανο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να εμπλακεί σε μάχη με ένα πλοίο του Ρωσικού Ναυτικού, η αποστολή επιπλέον πολεμικών πλοίων στην Ευρώπη εκτιμάται ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Αν και τα Littoral Combat Ships του Ναυτικού των ΗΠΑ θα αποσταλούν τελικά στον κάδο των σκουπιδιών της αμερικανικής ναυτικής ιστορίας, αυτή η τελευταία ανάπτυξη LCS είναι μια από τις πιο σημαντικές αναπτύξεις της κατηγορίας.

Το Sioux City βρίσκεται τώρα σε διαμόρφωση επιφανειακού πολέμου με δύο πυροβόλα Bushmaster των 30 mm, εκτός από το κύριο πυροβόλο των 57 mm. Με βάση μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 3 Μαΐου, το Sioux City δεν φαίνεται να είναι οπλισμένο με πυραύλους Naval Strike.

Τα LCS κλάσης Independence έχουν επιχειρήσει σταθερά στον Δυτικό Ειρηνικό, εξοπλισμένα με το Naval Strike Missile σε μια τροποποιημένη έκδοση του πακέτου αποστολών επιφανειακού πολέμου.

Επίλογος

Συμπερασματικά, θα λέγαμε από τα παραπάνω, ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τον 6ο στόλο τους με  USS Sioux City, διαβλέποντας μεγαλύτερη δραστηριότητα και απειλές από το Ρωσικό ναυτικό στη Μεσόγειο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συγκερασμό με την ισχυρή  ρωσική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, λόγω Συρίας, έχει θέσει σε εγρήγορση τον 6ο Αμερικανικό στόλο, προκειμένου αφενός να είναι ασφαλείς οι βάσεις του στη Μεσόγειο , αφετέρου να εξασφαλιστούν οι θαλάσσιες οδοί επικοινωνίας για την ασφαλή μεταφορά πολεμικού υλικού προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. 

Κομβικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το Αιγαίο , με τις βάσεις σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη. 

Αυτός είναι ο  βασικός λόγος που εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής κρίσης-ανάφλεξης στο Αιγαίο στην παρούσα φάση και για όσο τουλάχιστον διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι αμελητέος, παρά τους τουρκικούς λεονταρισμούς με τις συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις υπερπτήσεις σε νησιά  μας κατοικημένα και ακατοίκητα στο Αιγαίο.

Άλλωστε είδαμε ότι μόλις το ΓΕΕΘΑ διέταξε την έξοδο από τα στρατόπεδα των νησιών μας στο Αιγαίο των αντιαεροπορικών όπλων τους και την τάξη τους σε χώρους διασποράς, ότι η Τουρκική επιθετικότητα καταλάγιασε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις