Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Μειώσεις στο ρεύμα – Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών

 


Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μιας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών, συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη και αξιοποιούμε την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα», υπογράμμισε, ενώ μίλησε για δραστικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα, με τον κ. Σταϊκούρα, πρώτον, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 450.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά η επιδότηση τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς λογαριασμούς στα ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον: Από τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις