Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων

 


Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, και αδερφός του προέδρου της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα η οποία έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Οι πολίτες ζητούν την παραίτηση και του προέδρου της χώρας και βαθιά πολιτική αλλαγή.

Νωρίτερα, η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, έπειτα από σφοδρές ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου και των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσεις από τις αρχές Απριλίου έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών τραυματίστηκαν 78 άνθρωποι.

Την παραίτηση του Μαχίντα Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί: «Ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο».

Τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η πρεσβευτής των οποίων Τζούλι Τσανγκ δήλωσε:

«Καταδικάζουμε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν σήμερα (Δευτέρα) εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούμε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα, να συλλάβει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη οποιοδήποτε άτομο υποκίνησε τη βία», ενώ απηύθυνε έκκληση «για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στο νησί».

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Στην κρίση αυτή συνέβαλε και η πανδημία Covid-19, καθώς η χώρα έχασε τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά για τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σημαντική ευθύνη έχει και η πολιτική διαχείριση της κρίσης, με λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται διαρκώς. Οι εταιρείες ενέργειας της χώρας ανακοίνωσαν πως έχουν μειωθεί τα αποθέματα υγραερίου (LPG), που στη Σρι Λάνκα χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα, καθώς οι ελλείψεις ξένου συναλλάγματος έχουν αυξήσει την πίεση που δέχεται η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις