Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Παραμύθι για μεγάλους με τέως βασιλιάδες, προίκες και αφορολόγητα


 ΦΩΤΟ: Ο τέως χαμογελαστός στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (31.5.2017). Πάνω δεξιά, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το επώνυμο του τέως (30.9.2014)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/EUROKINISSI

Αντα Ψαρρά

Μέσω offshore ο «χωρίς επώνυμο» τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε αγοράσει πολυτελή κατοικία στην Ερμιόνη, προκειμένου να αποφύγει τις όποιες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και για να υπερκεράσει το θέμα του ονόματος ● Τον Μάρτιο που πέρασε, πούλησε τη βίλα, πάλι μέσω offshore, σε Βούλγαρο μεγιστάνα που τον βαραίνουν πολλές «σκιές» για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τα αμύθητα πλούτη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός μας έδειξε να ζηλεύει τον θαυμαστό τρόπο που ο πρίγκιπας Κάρολος κατάφερε να αποσπάσει χρήματα, προκειμένου να συγκεντρώσει χορηγούς για να ξεπληρωθούν τα δάνεια που τον έπνιγαν, o δικός μας ο τέως για λόγους βιοποριστικούς, πούλησε την πολυτελή βίλα του σε Βούλγαρο μεγιστάνα. Όπως ήδη έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.», ο εν ενεργεία πρίγκιπας Κάρολος με τη σκανδαλώδη διαχείριση της έπαυλης Dumfries House, ήταν έτοιμος να διεξαγάγει το ίδιο αμαρτωλό μοντέλο, προκειμένου ο Κ. Μητσοτάκης να το εφαρμόσει στο ανάκτορο του Τατοΐου. «Η υπόθεση έγινε αφορμή να γελοιοποιηθεί πλήρως ο Κάρολος στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, γιατί αποκαλύφθηκε ολόκληρη βιομηχανία προσέλκυσης “χορηγών” για το Dumfries House, με αντίτιμο την προσφορά “μιας νύχτας με τον πρίγκιπα για 100.000 λίρες”» («Εκθέτουν τον Κυρ. Μητσοτάκη τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ», «Εφ.Συν.» 24.4.2022).

Ο «φτωχός» συγγενής της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας, που εισέπραξε την αποζημίωση 900.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο (ο ίδιος ζητούσε τότε 5 εκατ. ευρώ) για τα μισοκαμένα πλέον κτήματα και το ανάκτορο στο Τατόι, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας και δυσκολίες οικονομικές, πούλησε τη βίλα που είχε αγοράσει κοψοχρονιά σε Βούλγαρο μεγιστάνα με εξίσου αμφιλεγόμενες διαδρομές για τον τρόπο που απέκτησε τα αμύθητα πλούτη.

«Χωρίς επώνυμο»

Ο τέως προχώρησε στην πώληση της πολυτελούς βίλας στην Ερμιόνη. Κι αν νομίζετε πως αυτό ήταν μια απλή αγοραπωλησία από την οποία θα ωφελούνταν και το δημόσιο ταμείο, εισπράττοντας τα νόμιμα ποσοστά φόρου, γελιέστε! Ο πολυμήχανος τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τη δικαιολογία ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν τον υποχρεώνει να φέρει το επίθετο Γκλίξμπουργκ, αγόρασε μέσω νεοσύστατης offshore τη βίλα, χωρίς φυσικά να παρεμβληθεί η δυσάρεστη Εφορία.

Το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Διότι είναι γεγονός ότι από την απόφαση αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προκύπτει υποχρέωσή του να φέρει το συγκεκριμένο επίθετο, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτεται η πρότασή του να ονομάζεται Βασιλεύς των Ελλήνων χωρίς επώνυμο. Η Επιτροπή έκρινε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν επώνυμα και δε διαπιστώνει ως εκ τούτου να προκύπτει καμιά βλάβη από την επιβολή στους προσφεύγοντες της υποχρέωσης να φέρουν και εκείνοι επώνυμο». Έτσι, αυτό το μέρος της προσφυγής του τέως και οκτώ μελών της οικογένειάς του κρίθηκε «εκδήλως αβάσιμο» και απορρίφθηκε (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «Απόφαση επί του παραδεκτού», 21.4.1998, βλ. Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, «Η βασιλική περιουσία στο Στρασβούργο», εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2003, σ. 170-171).

Όταν αθηναϊκή εφημερίδα αποκάλυψε ότι και πριν από την αγορά της έπαυλης στην Ερμιόνη ο τέως σχεδίαζε να αγοράσει μέσω εταιρείας offshore άλλο οικόπεδο στην περιοχή («Εθνος», 18.12.2011), εκείνος απάντησε με επίσημη επιστολή, όπου ψευδώς ισχυρίστηκε ότι «με νόμο του 1994, έχει έμμεσα αφαιρεθεί η ελευθερία στον Βασιλέα Κωνσταντίνο να συνάπτει συμβόλαιο αγοράς ως Έλλην πολίτης. Η επιλογή της υπεράκτιας εταιρείας αποτελούσε τη μόνη επιλογή» (3.1.2012).

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τη σύζυγο του τέως, Αννα-Μαρία, σε εκδήλωση για τα «100 χρόνια ελληνικής μόδας» (30.10.2019)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο λόγος που αρνείται πιεστικά ο τέως να αποκτήσει κάποιο όνομα, όπως τον καλεί η απόφαση της ΕΕΔΑ, είναι προφανής. Χωρίς την ιδιότητα του «βασιλιά», ο ίδιος και η οικογένειά του δεν μπορούν να εμφανίζονται ως επίλεκτα στελέχη του διεθνούς τζετ σετ και να αξιοποιούν τον αραχνιασμένο τους θρόνο για να θαμπώσουν τους μεγιστάνες του χρήματος, που τους θέλουν σαν εξωτικά μπιμπελό στην παρέα τους. Μιλώντας πριν από λίγα χρόνια στον Αλέξη Παπαχελά και στη Σία Κοσιώνη, επέμενε ότι: «Από το Συνέδριο της Βιέννης [1814-15], αποφασίστηκε να διατηρείται ο τίτλος του βασιλέως ή του αυτοκράτορος. Εγώ δεν έχω όνομα οικογενειακό. Να πάω τώρα να αποκτήσω είναι λίγο γελοίο. 70 τόσων ετών, πού να ψάχνω; Εκτός αν μου δώσεις το όνομά σου και γίνω Παπαχελάς κι εγώ» («ΣΚΑΪ», 31.5.2016). Ο διευθυντής της «Καθημερινής» πάγωσε με το χιούμορ του «μεγαλειοτάτου», αλλά δε σχολίασε την ευθεία αμφισβήτηση της απόφασης. Και έτσι ο τέως ξεσπάθωσε: «Εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος. Είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με το τίποτα. Είμαι ο πρώην ή ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος. Ναι. Αλλά το ότι είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να το αλλάξω ποτέ».

Αυτή η εμμονή του τέως κάμφθηκε, μόνο όταν άρχισαν τα προβλήματα υγείας του και κατάλαβε ότι πρέπει να αποκτήσει κι αυτός ΑΜΚΑ, ώστε να εκμεταλλευτεί τα καλά του δημόσιου ΕΣΥ. Η σχετική αίτησή του (αρ. πρωτ. 1434/30.6.2014) ζητούσε να του αποδοθεί ΑΜΚΑ με το όνομα «Κωνσταντίνος Βασιλεύς Παύλου». Είχε ήδη αποκτήσει ΑΦΜ από τη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού, αλλά με τα στοιχεία «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς του Παύλου και της Φρειδερίκης». Η σχετική γνωμοδότηση που υπέβαλε η πάρεδρος Σοφία Μπίκου προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανέφερε ότι «δύναται να του αποδοθεί ο ΑΜΚΑ με την αναγραφή Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου, ώστε να συμφωνεί με τον ΑΦΜ του» (ΝΣΚ, Ατομική Γνωμοδότηση 300/30.9.2014). Αλλά ο Γκλίξμπουργκ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το «τέως».

Η αγορά της βίλας

Ο τέως αγόρασε το ακίνητο με συμβόλαιο αγοραπωλησίας (αρ. 23084), το οποίο υπογράφηκε στις 5 Νοεμβρίου 2014 στον συμβολαιογράφο Μ.Μ. Το τίμημα, όπως αναφέρεται, ήταν 5 εκατ. ευρώ. Ως πωλητές αναφέρονται τα ονόματα του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαρκ Σούρσοκ και της συζύγου του.

Ο «χωρίς επώνυμο» δεν αγόρασε προσωπικά το ακίνητο, αλλά μέσω της εταιρείας offshore Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία, που συστάθηκε στις 16.4.2014, δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν από το συμβόλαιο και με «αντικείμενο» τα κτηματομεσιτικά. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Μέσω offshore το παλάτι του τέως (23.11.2014), το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυπτε ότι «ο τέως αγόρασε κοψοχρονιά, λένε οι μεσίτες της περιοχής, για 5 εκατ. το παλάτι, του οποίου η αξία ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ» και περιέγραφε όλο το σκηνικό της αγοράς «του χλιδάτου ακινήτου με την πριβέ παραλία, την 30μετρη πισίνα, τις 12 κρεβατοκάμαρες, τα σιντριβάνια και τα πλακάκια από το Μαρόκο». Ο τέως φαίνεται ότι είχε ένα σχετικό «κόλλημα» με τις πολλές κρεβατοκάμαρες, μέσα από την εκ βαθέων συνέντευξή του το 2015 στον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο και μυστικοσύμβουλο της οικογένειας Μητσοτάκη, Νικόλας Γκέιτζ. Είχε πει ότι όταν επισκέφτηκε το 2004 τα πρώην Ανάκτορα, που έχουν πλέον γίνει Προεδρικό Μέγαρο, έφριξε: «Ήταν φοβερό! Όλες οι προηγούμενες κρεβατοκάμαρες δεν υπάρχουν πλέον. Εξαφανίστηκαν! Όλοι οι χώροι έγιναν γραφεία».

Ο τέως, με την υπογραφή «Α.Μ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος», πουλάει την έπαυλή του μέσω εταιρείας offshore στον Βούλγαρο μεγαλοεπιχειρηματία Σπας Ρούσεφ (11.3.2022). Δίπλα, η είδηση της αγοραπωλησίας στο «Πρώτο Θέμα» (17.4.2022)

Η offshore εταιρεία συστάθηκε εξαρχής με μοναδικό μέτοχο τον τέως, όπως φαίνεται στις σελίδες 13 και 45 του Ιδρυτικού Εγγράφου και του Καταστατικού της. Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 5.000 συνήθεις μετοχές αξίας 1 ευρώ η μία. Στις 16.4.2014 η εταιρεία εξέδωσε 1.000 μετοχές αξίας 1 ευρώ η μια. Αξίζει εδώ να προσέξουμε ότι ο τέως υπογράφει ως H.M. KING (His Majesty) CONSTANTINE, δηλώνοντας ως διεύθυνση κατοικίας το Πόρτο Χέλι. Αν όμως αυτό ίσχυε, τότε ο ίδιος είτε είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είτε για άγνωστο λόγο αποκρύπτει την αληθή φορολογική του κατοικία. Ο τέως απέφυγε να γίνει ο διαχειριστής της εταιρείας και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτό τις εταιρείες SCRIBA NOMINEES LTD και SCRIBA SECRETERIAL LTD, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά ο ίδιος ήταν ο μόνος μέτοχος. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τέως «δάνεισε» στην εταιρεία τα 5.330.710 ευρώ αντί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτόν απέφυγε την καταβολή 31.980 ευρώ που θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει αν προχωρούσε σε αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής (0,6% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου), ενώ εάν είχε επιλέξει την αγορά μέσω ελληνικής εταιρείας και είχε προχωρήσει στον αντίστοιχο δανεισμό, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο χαρτοσήμου. Προφανώς όμως η επιλογή της κυπριακής offshore ήταν η πλέον επικερδής για τον «χωρίς επώνυμο» κάτοικο Αργολίδος, που επιμένει να χρησιμοποιεί τίτλο που του έχει τελεσίδικα αφαιρεθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και δηλώνει αναληθώς υπήκοος Δανίας.

Μεταξύ 2014 και 2020, η offshore εταιρεία δεν καταθέτει φορολογικές δηλώσεις στην Κύπρο. Τελικά, μόλις την 7η Φεβρουαρίου του 2020 κατατίθεται η φορολογική δήλωση της εταιρείας για το 2014, που αναφέρει ότι η εταιρεία δεν αποκόμισε κανένα έσοδο και είχε μόνο ζημιές λίγων εκατοντάδων ευρώ, ενώ ως δραστηριότητα φαίνεται μόνο η κατοχή του ακινήτου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (!) με μοναδικό σύμβουλο τον τέως και όπως προέκυψε και από τα συμπεράσματα των ελεγκτών, η Εταιρεία υπέστη το 2014 ζημία με αποτέλεσμα «την ύπαρξη ουσιαστικής αβεβαιότητας που ενδέχεται να φανερώσει σημαντική αμφιβολία ως προς την ικανότητα της Εταιρείας να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα».

Κατά τη φορολογική χρήση του 2015 και του 2016, ξεκινάει να δηλώνεται εισόδημα ύψους 78.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια (6.000 ευρώ τον μήνα), δηλαδή ενοικίαση με 1,56% ετήσια απόδοση. Κατά περίεργο δε τρόπο, τα ενοίκια είναι κατά τι λιγότερα από τα έξοδα της εταιρείας, οπότε και πάλι εμφανίζει ζημία.

Η πώληση και ο αγοραστής

Τον Μάρτιο του 2022 ο «χωρίς επώνυμο» κάτοικος Αργολίδας και μοναδικός μέτοχος της TORCOLL (H.M. KING CONSTANTINE) μεταβιβάζει τις 1.000 μετοχές του στον επιχειρηματία Σπας Ρούσεφ (Spas Roussev), υπήκοο Βουλγαρίας. Εάν τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί και αναφέρουν τιμή πώλησης 10 εκατ. ευρώ (και ο τέως είναι όντως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, όπως δηλώνει στις φόρμες της Κύπρου), τότε θα πρέπει να πληρώσει φόρο ύψους 700.500 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη φορολόγηση με 15% του κέρδους (4.670.000 ευρώ), όπως αυτό προκύπτει από τη διαφορά των 10 εκατ. ευρώ μείον τα 5 εκατ. ευρώ αγοράς της βίλας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος που πουλήθηκε η εταιρεία και όχι το ακίνητο, είναι φορολογικός. Η πιθανή πώληση του ακινήτου από την εταιρεία θα σήμαινε φορολογική υποχρέωση ύψους 1.027.400 ευρώ (22% φόρος) και κόστος μεταβίβασης 480.000 ευρώ για τον νέο ιδιοκτήτη.

Σε... άλλο πλέον κλίμα, το «Πρώτο Θέμα» επανήλθε, όχι με αποκαλύψεις, αλλά με την είδηση της πώλησης και το μοίρασμα της γκαρνταρόμπας του τέως στους κατοίκους της περιοχής. Η πώληση αποδίδεται στο γεγονός ότι η τέως βασιλική οικογένεια έχει ανάγκη να βρίσκεται στην Αθήνα, λόγω προβλημάτων υγείας και ότι δεν θα αγοράσουν νέο ακίνητο στο Κολωνάκι, διότι κάποιος φίλος τους παρέχει ευρύχωρο διαμέρισμα στη Β. Σοφίας. Ο δε αγοραστής αναφέρεται απλώς ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Πράγματι, ο Ρούσεφ είναι ιδιοκτήτης από το 2015, της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στη Βουλγαρία, της Vivacom, την οποία απέκτησε μέσω εξαιρετικά προβληματικών διαγωνισμών και εξαγορών, όπως αποκάλυπταν τα βουλγαρικά ΜΜΕ της εποχής. Ο ίδιος συγκέντρωσε την περιουσία του λίγο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ως αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής Υπηρεσίας Ξένης Βοήθειας. Έζησε στο Λονδίνο και συνδέθηκε με την «αφρόκρεμα» του City ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg Business, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από πολυάριθμες συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών, ενεργώντας ως σύμβουλος ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία. Στην έρευνα του Organised Crime and Corruption Reporting Project καταγράφεται πως ο Ρούσεφ διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος (https://tinyurl.com/y3klpjlh). Ο ίδιος, τέλος, συνδέεται προσωπικά με τον Νικόλαο, γιο του τέως, ενώ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπήρξε συνεργάτης του Συμεών, τέως βασιλιά της Βουλγαρίας, που κατόρθωσε να γίνει πρωθυπουργός το 2001. Ο ρόλος του Ρούσεφ ήταν να φέρνει τον Συμεών σε επαφή με Βούλγαρους επιχειρηματίες στο Λονδίνο, προετοιμάζοντας έτσι την «πολιτική» επάνοδό του. Ίσως κάτι παρόμοιο να ονειρεύεται σήμερα και η οικογένεια του τέως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις