Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

BINTEO... ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ... «Ο Παλιάτσος»

 


#ΣανΣήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου, στις 5 Μαΐου 1999. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης», σε παρουσίαση Κώστα Ρηγόπουλου (1984), όπου ο Διαμαντόπουλος επανερμηνεύει το νούμερο κοινωνικής κριτικής «Ο Παλιάτσος» από την επιθεώρηση «Του άνδρα του πολλά βαρύ» των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου (1972). Στα πλάνα φαίνεται στο πιάνο ο Γιώργος Κατσαρός και η ζωντανή ορχήστρα της εκπομπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (ΕΔΩ)

ΒΡΑΔΥΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ: ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: 1960-1980

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

(video)

Η Βραδυά Επιθεώρησης ήταν εκπομπή θεατρικής – ιστορικής έρευνας που αναδείκνυε παλαιότερα νούμερα επιθεώρησης, από το 1960 ως το 1980, σε συνδυασμό με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που τα πυροδοτούσαν. Τα νούμερα ερμήνευαν οι αρχικοί ηθοποιοί όπου αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα, προβάλλονταν πλάνα από κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων στη χώρα μας αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από επεισόδιο που αφορούσε τη λογοκρισία της δικτατορίας και την εποχή της μεταπολίτευσης. Αρχικά ο Ρηγόπουλος αναφέρεται στους ηθοποιούς πρόζας και την συμμετοχή τους σε επιθεωρήσεις. Προλογίζει το Διαμαντόπουλο και έπειτα μέσω της προβολής αρχειακών και κινηματογραφικών πλάνων τοποθετεί το νούμερο που θα ακολουθήσει στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νούμερο «Παλιάτσος» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (που ήταν και ο αρχικός ερμηνευτής) από την επιθεώρηση «Του άνδρα του πολλά βαρύ» των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου του 1972, στο Θέατρο Παρκ. Aξίζει να σημειωθεί πως η μουσική για το νούμερο που ήταν του Γιώργου Μουζάκη εκτελείται από την ορχήστρα της εκπομπής και τον Γιώργο Κατσαρό, που φαίνεται στα πλάνα.

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Λαζαρίδης

Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Παρουσίαση: Κώστας Ρηγόπουλος

Σκηνικά- κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης

Έτος παραγωγής:  1984

Στο ρόλο του παλιατζή ο Γιώργος Σταμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις