Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Απάτη από σελίδα του Facebook με “δώρο” αυτοκίνητο μεγάλης αξίας

 


Μία νέα απάτη εντοπίστηκε στο Facebook η οποία υπόσχεται σε πέντε οικογένειες ένα αυτοκίνητο μεγάλης αξίας ως “δώρο”. Η υπό εξέταση δημοσίευση, που αναρτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2022, έχει περισσότερες από 1,900 κοινοποιήσεις.

Ακολουθεί στιγμιότυπο από την υπό εξέταση περίπτωση.

Στιγμιότυπο από την δημοσίευση στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 17 Ιουνίου 2022 επιτήδειοι δημιούργησαν στο Facebook τη σελίδα “Toyota Hilux Club.″.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στην “Διαφάνεια Σελίδας”.

Την ίδια ημέρα δημοσίευσαν μία ανάρτηση στην οποία αναφέρουν ότι πέντε τυχερές οικογένειες θα λάβουν δώρο ένα Toyota Hilux. Οι χρήστες, για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, θα πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται, να κάνουν like στη σελίδα, να γράψουν σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση το χρώμα του αυτοκινήτου που επιθυμούν και να συμπληρώσουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου σε μία ιστοσελίδα που καλούνται να μεταβούν. Μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου η σελίδα είχε περισσότερους από 5,800 ακόλουθους και η δημοσίευση είχε πάνω από 5,500 σχόλια.

Η ιστοσελίδα, στην οποία ανακατευθύνονται για να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο έχει στην αρχή φωτογραφίες από ένα αυτοκίνητο Range Rover, της εταιρείας Land Rover. Πρόκειται για ένα ιστότοπο Google (Google Site) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον επίσημο ιστότοπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Land Rover, αλλά ούτε και με αυτόν της Toyota, το αυτοκίνητο της οποίας υποτίθεται ότι θα κέρδιζαν.

Στιγμιότυπο από το Google Site.

Λίγο πιο κάτω στην ίδια σελίδα, σε μήνυμα αναγράφεται παραπλανητικά ότι τα στοιχεία επικοινωνίας ζητούνται για να απαντήσουν οι συμμετέχοντες σε μία σειρά από ερωτήσεις και για να σταλούν πληροφορίες για την παράδοση του “δώρου”.

Στιγμιότυπο από το Google Site.

Όσοι κάνουν κλικ στη λέξη “Εγγραφή”, οδηγούνται σε μία άλλη ιστοσελίδα στην οποία καλούνται να πληκτρολογήσουν τον αριθμό του κινητού τους.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που καλεί τους χρήστες να συμπληρώσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Στο κάτω μέρος της ίδια σελίδας, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, δηλώνεται ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για ενεργοποίηση συνδρομητικής υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται, η χρέωση είναι 6.24€ ανά εβδομάδα (24.96€ το μήνα) για την αποστολή από 3 έως 12 SMS. Για να διαγραφεί κάποιος από την υπηρεσία θα πρέπει να αποστείλει STOP ENT στο 54006 ή στο 54124.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που καλεί τους χρήστες να συμπληρώσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Η εν λόγω υπηρεσία φέρει το όνομα “Entertainment Hub” και σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης παρέχεται από την Techies Digital Sdn. Bhd που έχει την επίσημη έδρα της στη Μαλαισία (A-3-11, BLOCK A, TROPICANA AVENUE, NO.12, PERSIARAN TROPICANA, PJU 3, 47410 PETALING JAYA SELANGOR). Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 1372204-A.

Στην Ελλάδα η υπηρεσία “Entertainment Hub” παρέχεται από την MOBIVAS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και προσφέρει Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαρούσι Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 166 Α (ΑΦΜ 801353653 Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου).

Προστασία από χρεώσεις 5ψήφιων αριθμών

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για τις χρεώσεις από 5ψηφιους αριθμούς αλλά και πως μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή λήψης και αποστολής μηνυμάτων. Διαβάστε αναλυτικά στους συνδέσμους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν είστε συνδρομητής στην Cosmote, στην Vodafone ή στην Wind.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Με αντίστοιχες περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώεδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Ο εξεταζόμενος διαδικτυακός διαγωνισμός αποτελεί περίπτωση απάτης, όπου επιτήδειοι στοχεύουν στην χρέωση ανυποψίαστων πολιτών για συνδρομητικές υπηρεσίες. Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις