Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Γ.Στόλτενμπεργκ: «Λύστε τις διαφορές σας στο Αιγαίο» – Ο Γ.Γ. του NATO εξίσωσε την Ελλάδα με την TOYPKIA που θέλει να εισβάλει στα νησιά

 Το ΝΑΤΟ «χαϊδεύει» την Άγκυρα με την ελπίδα ότι θα άρει το βέτο κατά Σουηδίας-ΦινλανδίαςΣε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά,

συνιστά «διάλογο» και για άλλη μία φορά εξίσωσε την Ελλάδα με την επιτιθέμενη Τουρκία λέγοντας πως «υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες»!

Δηλαδή οι τουρκικές δηλώσεις περί εισβολής και απόβασης στα ελληνικά νησιά ή ότι ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία είναι της ίδιας αρνητικής βαρύτητας με τις ελληνικές δηλώσεις τύπου «δεν είναι σωστό να τα λέτε αυτά»«δεν συμπεριφέρεστε ως εταίρος του ΝΑΤΟ» και «τι θα πει η διεθνής κοινότητα με την συμπεριφορά σας».

Προφανώς ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ακόμα και «βουβή» να είναι η Ελλάδα πάλι θα της συστήσει να απέχει από «προκλητικές συμπεριφορές» (γιατί και η σιωπή μπορεί να χαρακτηριστεί ως προκλητική ενέργεια).

Είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν τολμάει να τραβήξει το «αυτί» της Τουρκίας καθώς την έχει ανάγκη, αφού η Τουρκία ανοίγει και κλείνει τα Στενά στην Μαύρη Θάλασσα όποτε θέλει και έχει θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κάτι το οποίο για να το αποσύρει ζητάει ανταλλάγματα εναντίον της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ.Στόλτενμπεργκ θεωρεί απαραίτητη την εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ«με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι.»

Ερ.: Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε έναν όλο και πιο αποσταθεροποιητικό ρόλο ενός Συμμάχου, της Τουρκίας, η οποία αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή με επανειλημμένες απειλητικές δηλώσεις κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με πολυάριθμες προκλητικές υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών όχι μόνο βαθιά στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, αλλά πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και με αυξημένη ροή παράνομων μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδας για άλλη μια φορά. Δεν θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ καταβάλλει αυτήν τη στιγμή κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την Τουρκία από τη συνέχιση αυτών των ακατανόητων και επικίνδυνων πρακτικών;

Απ.: Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών, με διαφορετική γεωγραφία, ιστορία και πολιτικά κόμματα.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας.

Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι Σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και κάθε μέρα, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους 28 Συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας.

Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί Σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση.

Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων.

Το 2020, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της απεμπλοκής στη θάλασσα ή στον αέρα.

Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης.

Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι.

Φινλανδία και Σουηδία

Ερ.: Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να παραμείνουν εκκρεμές ζήτημα για αόριστο χρονικό διάστημα, με κίνδυνο οι χώρες αυτές να εκτεθούν σε αυξημένη ρωσική εχθρότητα, εάν η Τουρκία δεν άρει τις πολύ σοβαρές αντιρρήσεις της για τη γρήγορη ένταξή τους. Πώς σκέφτεται το ΝΑΤΟ αφενός να πείσει την Τουρκία να άρει τα εμπόδια που θέτει και αφετέρου να βοηθήσει αυτούς τους δύο υποψηφίους εταίρους του να διατηρήσουν αποδεκτό επίπεδο διαβεβαιώσεων στο νέο, απροσδόκητα ευαίσθητο αυτό «κενό» ασφαλείας;

Απ.: Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικές και η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας.

Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ανησυχιών της Τουρκίας για την τρομοκρατική οργάνωση PKK, και να βρούμε ενιαίο δρόμο προς τα εμπρός.

Η Τουρκία έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο Σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Οι συνεργάτες μου και εγώ παραμένουμε σε στενό διάλογο με εκπροσώπους της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ανησυχίες, αλλά και να προχωρήσουμε στην ένταξη των δύο χωρών.

Η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για το ΝΑΤΟ και πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις γι’ αυτό. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην περιοχή, μεταξύ άλλων με περισσότερες ασκήσεις.

Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετείχαν σε πολλές συμμαχικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της BALTOPS, στην οποία συμμετείχαν 7.500 άτομα από 14 συμμάχους (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).

Αυτή είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις