Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Pεπουμπλικάνοι του Τέξας: «Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2023 – Δεν αναγνωρίζουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ»


 To Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Τέξας πιέζει για δημοψήφισμα μέσα στο 2023 με το ερώτημα της αποχώρησης της Πολιτείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αφορμή την «μη νομιμότητα των εκλογών του 2020».

Οι Τεξανοί δεν αναγνωρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (not my president είναι το κλασσικό «μότο») και ακόμα περισσότερο δεν εγκρίνουν την πολιτική του ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής.

Είναι γνωστό ότι το Τέξας είναι κάτι σαν την «Κρήτη» των ΗΠΑ.

  • Στην τελευταία του ανακοίνωση, το GOP (Ρεπουμπλικανοί) του Τέξας έχει προτείνει το ενδεχόμενο απόσχισης του Τέξας από τις ΗΠΑ.
  • Στο έγγραφο, το GOP ζήτησε δημοψήφισμα με κεντρικό αίτημα την απόσχιση το 2023.
  • Το δημοψήφισμα θα καθορίσει εάν το Τέξας θα πρέπει να «επιβεβαιώσει ξανά το καθεστώς του ως ανεξάρτητου έθνους».

Το κείμενο συντάχθηκε με βάση το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τέξας στο Χιούστον, το οποίο ψήφισε επίσης «συντριπτικά» υπέρ της απόρριψης της νομιμότητας των εκλογών του 2020 .

Εν ολίγοις οι Τεξανοί δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 καθώς το θεωρούν προϊόν νοθείας και πιστεύουν ότι οι σημερινές ΗΠΑ δεν εκφράζουν τις αμερικανικές αξίες.

Σημειώνεται ότι το Τέξας θεωρείται ο «στυλοβάτης» του αμερικανικού πατριωτισμού και ο βασικό πυρήνας αυτού που ο κόσμος είχε συνηθίσει να ονομάζει ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι και την δεκαετία του ’90.

Το έγγραφο των Ρεπουμπλικάνων καλεί την Πολιτεία να διεξαγάγει ψηφοφορία και εκφράζει την άποψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τέξας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «πλήξει» τα δικαιώματά της στην τοπική διακυβέρνηση της Πολιτείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το GOP του Τέξας πρότεινε ότι οποιαδήποτε «ομοσπονδιακή νομοθεσία που παραβιάζει τα δικαιώματα της 10ης Τροποποίησης του Τέξας θα πρέπει να αγνοηθεί, να αντιταχθεί, να απορριφθεί και να ακυρωθεί».

«Το Τέξας διατηρεί το δικαίωμα απόσχισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το νομοθετικό σώμα του Τέξας θα πρέπει να κληθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα σύμφωνα με αυτό», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο έγγραφο, το GOP του Τέξας προέτρεψε επίσης τους νομοθέτες της πολιτείας να ψηφίσει ο λαός του Τέξας «για να καθοριστεί εάν η Πολιτεία του Τέξας θα πρέπει να επιβεβαιώσει εκ νέου το καθεστώς της ως ανεξάρτητου έθνους». Σύμφωνα με την πρόταση της πολιτείας GOP, αυτή η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το 2023.

Εκτός από την έκκλησή του για απόσχιση, το GOP του Τέξας ζήτησε επίσης από τους νομοθέτες της πολιτείας να εξετάσουν τη δίωξη της εκλογικής νοθείας.

«Προτρέπουμε την ψήφιση μιας συνταγματικής τροποποίησης που δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας ταυτόχρονη δικαιοδοσία να διώξει την εκλογική νοθεία μαζί με τους εισαγγελείς της κομητείας», ανέφερε το έγγραφο της πλατφόρμας του GOP.

Ενώ το GOP του Τέξας δεν έχει περιγράψει πότε ακριβώς θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η ιδέα της απόσχισης.

Τον Νοέμβριο, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ είπε ότι η Πολιτεία μπορεί να αποσχιστεί εάν η κατάσταση στις ΗΠΑ γίνει «απελπιστική»!

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, και αν έρθει ένα σημείο που είναι απελπιστικό, τότε νομίζω ότι παίρνουμε τη NASA, παίρνουμε τον στρατό, παίρνουμε το πετρέλαιο», είπε ο Κρουζ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Τέξας δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από την Ένωση.

Σημειώνεται ότι το Τέξας είναι η πλουσιότερη Πολιτεία των ΗΠΑ μετά την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και φυσικά διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις